Szybkie ciasteczka, które nie wymagają chłodzenia ciasta w lodówce przed pieczeniem. Wystarczy zagnieść składniki i rozwałkować.
- 250 g mąki pszennej
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 70-75 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub cytrynowy
- kilka łyżek dżemu malinowego
- Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagnieść gładkie ciasto (można też wyrobić robotem).
- Następnie rozwałkować dosyć cienko i wycinać foremkami różne kształty.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej matą silikonową (lub papierem do pieczenia), a wierzch udekorować odrobiną dżemu.
- Piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku przez ok. 10-15 min. (w zależności od grubości ciastek), do momentu będą złote.
- Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Do przygotowania ciasteczek użyłam silikonowej maty oraz wałka ze sklepu http://przyjemnegotowanie.pl/
kradnę kilka do kawki:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, choć już niewiele zostało;) Właśnie przed chwilą kilka zjadłam:)
Usuńtakie kruche ciastka sa najlepsze:)
OdpowiedzUsuń