30 września 2013

Szybkie kruche ciasteczka z dżemem malinowym

Szybkie kruche ciasteczka z dżemem malinowym
Szybkie ciasteczka, które nie wymagają chłodzenia ciasta w lodówce przed pieczeniem. Wystarczy zagnieść składniki i rozwałkować. 
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70-75 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub cytrynowy
  • kilka łyżek dżemu malinowego
  1. Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagnieść gładkie ciasto (można też wyrobić robotem). 
  2. Następnie rozwałkować dosyć cienko i wycinać foremkami różne kształty.  
  3. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej matą silikonową (lub papierem do pieczenia), a wierzch udekorować odrobiną dżemu.
  4. Piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku przez ok. 10-15 min. (w zależności od grubości ciastek), do momentu będą złote.  
  5. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Do przygotowania ciasteczek użyłam silikonowej maty oraz wałka ze sklepu http://przyjemnegotowanie.pl/





3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, choć już niewiele zostało;) Właśnie przed chwilą kilka zjadłam:)

      Usuń
  2. takie kruche ciastka sa najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).