Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg).
Mój następny robot będzie miał na pewno maszynkę do mielenia, a tymczasem skorzystałam z gotowej masy makowej - dzięki temu makowiec robi się ekspresowo.
Jeśli wolicie sami mielić mak, wówczas trochę więcej czasu trzeba będzie poświęcić na jego wykonanie (drugą wersję przepisu zamieszczam na końcu).
Składniki na średnią blachę (u mnie o wymiarach 28x23cm)
Wersja szybka:
- 6 jaj
- 5 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych
- 1 puszka masy makowej z cukrem i bakaliami (900 g)
- 6 łyżek oleju
- 1 aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (np. bezglutenowego)
- 6 łyżek bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny, dla osób, które mogą spożywać gluten)
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- opcjonalnie na wierzch: orzechy włoskie i lukier
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce (lub robotem) o małych oczkach. Wyłóż na sito, pozostaw na kilka minut i mocno odciśnij.
- Białka ubij ze szczypta soli.
- Do miski wsyp masę makową, dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem białek. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do silikonowej formy lub blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta.
- Piecz 60 minut w temperaturze 180'C.
- Po ostudzeniu, ciasto polej lukrem i posyp siekanymi orzechami.
Wersja dłuższa:
- 6 jaj
- 5 dużych jabłek
- 250 g suchego maku
- 100 g oleju
- 1 aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru/ksylitolu (200g)
- 6 łyżek bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny, dla osób, które mogą spożywać gluten)
- 1 duża garść rodzynek
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 garść drobno posiekanych orzechów
- szczypta soli
- opcjonalnie na wierzch: orzechy włoskie i lukier
- Mak zalej ciepłą wodą, zamieszaj i wylej ewentualne szumowiny.
- Zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Następnie osącz go sicie i zmiel w maszynce, drobnym sitkiem 3 razy.
- Żółtka jaj ubij z cukrem.
- Rodzynki namocz w ciepłej wodzie przez pół godziny.
- Dalej rób jak w przepisie wersji szybkiej, od p.1-7
Dołącz do obserwujących ;)
Ale smakowicie wygląda ,i jakie szybkie wykonanie ,jeszcze zdążę zrobić na święta,pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńZosiu, dziękuję:). Jeśli masz w domu wszystkie składniki, to nawet już za 1,5 godziny możesz zajadać się tym makowcem ;). Pozdrawiam;)
UsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńI was looking for something like that. I will try it for sure, thanks!
OdpowiedzUsuńGreat. Let me know how you like it :).
UsuńBardzo lubię japoński makowiec, jest świetny :)
OdpowiedzUsuńWitam, zabieram się do zrobienia tego makowca, mam pytanie: macie może doświadczenie z robieniem tego przepisu z makiem mielonym (tylko mak mielony bez dodatków: mam dwie paczki po 200 g)?
OdpowiedzUsuńW przepisie podane są dwie wersje. Wersja dłuższa jest z suchego maku (a w we wstępie do przepisu jest link do innego makowca też z wykorzystaniem takiego maku).
UsuńCud, miód, malina! Polecam, jest genialny.
OdpowiedzUsuńMmmm:) A mam pytanie - cczy w tej pierwszej wersji daje się żółtka? Bo jest tylko o białka, a w składzie są jaka całe.:)
OdpowiedzUsuńTak,dodaje się żółtka - w treści:"dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem białek".
Usuń