Ciasto nie zawiera drożdży oraz mąki - idealne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Dodatki można zmieniać, według upodobań.
Spód powstał z przepisu na falafel. Do ciasta można dodać 1 jajko i więcej mielonych płatków owsianych, wówczas spód będzie bardziej miękki (na zdj. wersja bez jajka-bardziej chrupiąca).
Jeśli pizza jest zbyt cienka, może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą łopatką i jeść sztućcami.
Z 1 szkl. suchej ciecierzycy otrzymamy 2 duże pizze i 1 małą (lub 5 mniejszych). Jeśli robimy dla jednej osoby - z połowy porcji.
- wszystkie składniki jak na falafel
- składniki z przepisu na sos do pizzy, z pominięciem czosnku
- zioła do pizzy
- dodatki wg uznania (np. pieczarki, ser żółty, szynka lub kabanosy, mała cebula, oliwki)
- na wierzch: rukola
- dodatek do spodu: 1 małe jajko+kilka łyżek mielonych płatków owsianych*
- Z przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 4.
- Dla większej puszystości ciasta, dodaj jajko oraz mielone płatki lub mąkę .
- Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj łopatką cienką warstwę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez 5 minut.
- Z przepisu na pizzę przygotuj sos (lub zrób własny, który lubisz).
- Wyjmij blachę z ciastem z piekarnika, posmaruj cienko sosem, ułóż ser i dowolne dodatki, wierzch posyp ziołami.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta).
- Pizzę posyp rukolą i pokrój na kawałki (można też polać odrobiną ketchupu). Wykładaj na talerz dużą łopatką.
Z kalafiora widziałam, ale z cieciorki..pierwszy raz! Fascynują mnie te wszystkie eksperymenty, bardzo pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuń