1 lutego 2014

Kotleciki z ciecierzycy (falafel)

Kotleciki z ciecierzycy (falafel)
Przepis na falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z tego przepisu, minimalnie modyfikując składniki. Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są smaczniejsze :).
Składniki na ok. 14-15 kotlecików:
  • 1 szklanka surowej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (dodałam więcej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz, odrobina chili i curry
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki dowolnej mąki*
  • 1 łyżeczka kolendry i 1 łyżeczka kuminu (akurat nie miałam)
  • olej do smażenia

Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody przez noc i odcedzić.
Cebulę i czosnek posiekać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować (masa nie musi być idealnie zmiksowana, ale powinna być gęsta). Następnie mokrymi dłońmi uformować kulki:
- wielkości orzecha włoskiego, następnie odrobinę je spłaszczyć i smażyć do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), w głębokim i bardzo mocno rozgrzanym oleju 
lub
- większe niż orzech włoski, spłaszczyć je mocno i smażyć do zbrązowienia, na bardzo mocno rozgrzanym oleju (sięgającym do poziomu połowy kotletów), przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać ciepłe, z sosem i surówką, można też podawać w tortilli, z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego.

Najlepiej użyć surowej ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.  
*Osoby uczulone na gluten - mąka bezglutenowa, np. jaglana lub kukurydziana





Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowaW Nowy Rok z Superfoods

12 komentarzy:

  1. A ja zawsze się zastanawiałam, co to ten falafel

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie wege kotleciki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Mam takie pytanie - jeżeli zapomniałam namoczyć ciecerzycę dzień wcześniej, a dzisiaj chciałabym zrobić falafel to mogę użyć takiej z puszki, gotowanej na parze? Wiem, że do falafela nie należy używać gotowanej, bo kotleciki się rozpadną.. No ale ta z puszki nie jest taka bardzo miękka.. Hm.. mam dylemat.. :/

    Pozdrawiam serdecznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam wprawdzie z surowej, ale można spróbować z gotowanej czy z puszki, tylko kotleciki trzeba delikatnie łopatką przekręcać na drugą stronę i być może trzeba będzie dodać trochę więcej mąki. Spróbuj i daj znać jak wyszły :)

      Usuń
    2. OK! Podejmę się tego wyzwania! ]:>

      Usuń
    3. Zrobione! Wyszły świetnie! Chyba nie rozwalały się dlatego, że dodałam jajko ;) Później prześlę zdjęcie :)

      Usuń
    4. Super! Cieszę się smakowały i że podzieliłaś się z nami swoją opinią:) Czekam w takim razie na zdjęcie:)

      Usuń
  5. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłem nigdy jeszcze takich - będę musiał żonie podpowiedzieć żeby zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z ciecierzycy ? kurcze nigdy nie robiłam, ciekawe czy jakbym podała mojemu mężowi to będzie zadowolony, może w przyszłym tygodniu spróbuje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidia, mój mąż bardzo lubi mięso, a te zjadł również ze smakiem. Polecam podać je z jakimś sosem i surówką.

      Usuń

Dziękuję za komentarz:)
Nie bądź anonimowy: wpisując komentarz, proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...