To również mój ukłon w stronę osób, które przez różnego rodzaju alergie nie mogą sobie pozwolić na zwykłe ciasta (jeśli nie masz alergii i chcesz otrzymać ciasto bardziej puszyste, użyj mąki pszennej).
Wegańskie cukiniowo-owsiano-kokosowe ciasto nie wyrasta, jest wilgotne i ciężkie, przypomina w strukturze brownie, ciasto owsiane, czy kokosowe z fasoli, które kiedyś robiłam. W smaku mocno kokosowe. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki odmierzane szklanką 320ml.
- 1 szklanka płatków owsianych górskich, ok. 150g (dla osób z nietolerancją - bez glutenu)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 120g)
- mniej niż 1/2 szklanki ksylitolu+cukru (ok. 80g) - dodawaj stopniowo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- ok. 3/4 szklanki startej cukinii
- mniej niż 1/2 szklanki mleka kokosowego
- opcjonalnie 3 łyżki suszonej żurawiny do ciasta (pominęłam)
- dodatkowo: na wierzch garść drobnych owoców, nie puszczających mocno soku (u mnie porzeczki)
- Małą cukinię (lub kawałek dużej) obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj robotem kuchennym (lub na tarce) na grubych oczkach.
- Płatki owsiane, wiórki, proszek i większą część cukru zmiksuj dokładnie robotem kuchennym z ostrzami S.
- Przełóż do miski i dolewaj stopniowo mleko (ciasto powinno być gęste). Sprawdź czy jest odpowiednio słodkie.
- Na koniec dodaj cukinię i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do przygotowanej formy i piecz ok. 45-50 minut w 180'C.
- Przed pokrojeniem ostudź.
Inspiracja z bloga Pinkcake.
Już się bałam, że nie zrobię tego ciasta ze względu na brak mąki kokosowej, a tu proszę pozytywnie się zaskoczyłam :) Świetny pomysł na wegańskie ciasto! Uwielbiam kokosowe wypieki, z chęcią wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńAda, cieszę się, że spodobał Ci się przepis. Po upieczeniu, proszę podziel się opinią lub zdjęciem ;).
UsuńŚwietny pomysł wart spróbowania ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Dziękuję i zachęcam do wypieku ;) Pozdrawiam.
UsuńZa każdym razem jak robię "udziwnione" ciasto czyt.z fasoli, buraków itd. mój narzeczony kręci zawsze nosem na coś zdrowego �� tym razem nie powiedziałam mu jaki jest skład ciasta. Po spróbowaniu był zachwycony! Kwaskowaty agrest, którym udekorowałam wierzch, cudnie komponuje się ze słodkim smakiem kokosa! Szybkie, proste i bardzo smaczne! Polecam!
UsuńSuper!! Dziękuję za zamieszczoną opinię:).
UsuńJa mojemu mężowi nigdy nie mówię składu dania, dopóki się nie zachwyci smakiem ;) a jak już wie, z czego zrobione - to jest w szoku, że z takich składników może tak smakować ;)
Wow, nie pomyślałabym o połączeniu kokosa z cukinią!Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńCiekawe! Lubię ciasta z cukinią!
OdpowiedzUsuń