26 lipca 2016

Ciasto owsiano-kokosowe z cukinią, bez mąki, jaj i tłuszczu (bezglutenowe, wegańskie)

Ciasto kokosowo-owsiane z cukinią, bez mąki, jaj i tłuszczu (bezglutenowe, wegańskie)
Upiec ciasto z jajkami i mąką pszenną to żadna filozofia. Za to lubię wyzwania i eksperymenty z wegańskimi odpowiednikami ciast: bez jajek, glutenu i tłuszczu. 
To również mój ukłon w stronę osób, które przez różnego rodzaju alergie nie mogą sobie pozwolić na zwykłe ciasta (jeśli nie masz alergii i chcesz otrzymać ciasto bardziej puszyste, użyj mąki pszennej).

Wegańskie cukiniowo-owsiano-kokosowe ciasto nie wyrasta, jest wilgotne i ciężkie, przypomina w strukturze brownie, ciasto owsiane, czy kokosowe z fasoli, które kiedyś robiłam. W smaku mocno kokosowe. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki odmierzane szklanką 320ml.

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich, ok. 150g (dla osób z nietolerancją - bez glutenu)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 120g)
  • mniej niż 1/2 szklanki ksylitolu+cukru (ok. 80g) - dodawaj stopniowo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
  • ok. 3/4 szklanki startej cukinii
  • mniej niż 1/2 szklanki mleka kokosowego 
  • opcjonalnie 3 łyżki suszonej żurawiny do ciasta (pominęłam)
  • dodatkowo: na wierzch garść drobnych owoców, nie puszczających mocno soku (u mnie porzeczki)

  1. Małą cukinię (lub kawałek dużej) obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj robotem kuchennym (lub na tarce) na grubych oczkach.
  2. Płatki owsiane, wiórki, proszek i większą część cukru zmiksuj dokładnie robotem kuchennym z ostrzami S.
  3. Przełóż do miski i dolewaj stopniowo mleko (ciasto powinno być gęste). Sprawdź czy jest odpowiednio słodkie.
  4. Na koniec dodaj cukinię i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż do przygotowanej formy i piecz ok. 45-50 minut w 180'C.
  6. Przed pokrojeniem ostudź.


Inspiracja z bloga Pinkcake.

8 komentarzy:

  1. Już się bałam, że nie zrobię tego ciasta ze względu na brak mąki kokosowej, a tu proszę pozytywnie się zaskoczyłam :) Świetny pomysł na wegańskie ciasto! Uwielbiam kokosowe wypieki, z chęcią wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, cieszę się, że spodobał Ci się przepis. Po upieczeniu, proszę podziel się opinią lub zdjęciem ;).

      Usuń
  2. Świetny pomysł wart spróbowania ;-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypieku ;) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Za każdym razem jak robię "udziwnione" ciasto czyt.z fasoli, buraków itd. mój narzeczony kręci zawsze nosem na coś zdrowego �� tym razem nie powiedziałam mu jaki jest skład ciasta. Po spróbowaniu był zachwycony! Kwaskowaty agrest, którym udekorowałam wierzch, cudnie komponuje się ze słodkim smakiem kokosa! Szybkie, proste i bardzo smaczne! Polecam!

      Usuń
    3. Super!! Dziękuję za zamieszczoną opinię:).
      Ja mojemu mężowi nigdy nie mówię składu dania, dopóki się nie zachwyci smakiem ;) a jak już wie, z czego zrobione - to jest w szoku, że z takich składników może tak smakować ;)

      Usuń
  3. Wow, nie pomyślałabym o połączeniu kokosa z cukinią!Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe! Lubię ciasta z cukinią!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).