Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie doda nam energii na długo.
Napój z pestek dyni jest charakterystyczny w smaku, dlatego jeśli nie lubisz jego smaku, dodaj dowolne mleko roślinne.
- 1/3 szklanki płatków quinoa
- 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie z pestek dyni)
- 2 duże kiwi
- 3 łyżeczki cukru kokosowego (lub syropu daktylowego czy ksylitolu)
- 1 łyżka jagód goji
- dodatkowo na wierzch dowolne dodatki (chipsy lub wiórki kokosowe, jagody goji, chia)
- Do mleka dodaj płatki, jagody goji, posłódź i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.
- Wyłącz grzanie i poczekaj jeszcze 2 minuty. Dolej więcej mleka lub wody, jeśli lubisz rzadkie owsianki.
- Przed podaniem pokrój kiwi w kostkę i wymieszaj z ugotowanymi płatkami.
- Kilka plasterków kiwi wyłóż na wierzch i posyp ulubionymi bakaliami.
Normalnie jem oczami. Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)) Zachęcam do przygotowania.
UsuńWygląda O B Ł Ę D N I E ! Płatki komosy? Pierwsze słyszę, nie próbowałam. Łatwo dostępne?
OdpowiedzUsuńW większych supermarketach, powinnaś bez problemu dostać.
UsuńW sumie nigdy nie jadłam nawet zwykłej owsianki, więc chyba korzystając z Twojego innego przepisu od niej zacznę, bo jak patrzę jakie cudeńka robisz, to mam ochotę wsunąć wszystko! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę? To zacznij od płatków owsianych i mleka kokosowego :). Zachęcam do zrobienia, jak raz spróbujesz, podejrzewam będziesz robić częściej
UsuńŚwietny przepis uwielbiam kiwi.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również bardzo lubię kiwi, a szczególnie w owsiankach.
Usuńcoś dla mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńW takim razie może ją zaskocz i przygotuj dla niej kiedyś na śniadanie? ;).
UsuńMówi się, że kiwi ma bardzo dużo witamin i często powinno się jeść. Na pewno skorzystam z tego pomysłu na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, kiwi ma bardzo dużo witamin, a szczególnie wit.C, która ginie w ciepłych temperaturach - dlatego kiwi trzeba dodawać do ciepłej owsianki tuż przed podaniem.
Usuń