Pomidorową robię często, w różnej wersji, np. szybka zupa pomidorowa na rosole, czy zupa pomidorowa z blendera.
Często przygotowujecie zupę pomidorową? Którą wersję najbardziej lubicie i z jakimi dodatkami?
- 7 pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- włoszczyzna (3 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki)
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka domowej przyprawy jarzynki
- sól i pieprz
- duża szczypta cukru
- szczypta papryki słodkiej wędzonej
- szczypta suszonej bazylii
- ok. 1-1,5 l. wody lub bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- Na głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku.
- Z pomidorów wytnij nożem twarde środki, pokrój je w ćwiartki i przełóż na patelnię. Smaż przez kilka minut. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać (lub po podsmażeniu, zmiksować i przetrzeć przez sito).
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do wrzątku w garnku dodaj pokrojoną włoszczyznę, wszystkie przyprawy. Gotuj kilka minut.
- Następnie do garnka dodaj podsmażone z cebulą pomidory, część natki pietruszki i gotuj do miękkości warzyw.
- Zmiksuj partiami w blenderze kielichowym lub całość blenderem ręcznym.
- Przed podaniem polej oliwą i posyp siekaną natką pietruszki.
Kolejny smaczny i bardzo szybki przepis, dziękuję! Zupkę właśnie zjadłam i powiem Ci, że na stałe zagości w moim menu.
OdpowiedzUsuńBasiu, dziękuję za komentarz. Cieszę się bardzo, że zupa zasmakowała :).
UsuńDodałam fioletową marchew ❤️❤️❤️ Zupa nabiera niespodziewanego koloru a na koniec mleko kokosowe ahhhh i oczywiście duużo więcej czosnku, kocham!
OdpowiedzUsuńMagda, super pomysł z tą kolorową marchwią i mleczkiem. Muszę spróbować następnym razem ;).
Usuń