Jest sycący i smaczny, z chrupiącą skórką. Nie jest glinkowaty, jak typowe chleby razowe.
Dawno nie piekłam w automacie, zapomniałam już jakie to jest wygodne ;). Wsypujemy składniki, włączamy maszynę i po ponad 3 godzinach wyjmujemy gotowy chleb :).
Jeśli macie ochotę na inne rodzaje chleba, zapraszam Was do przejrzenia etykiety "pieczywo".
Przepis na chleb razowy orkiszowo-żytni
- 180 g mąki żytniej razowej (2000)
- 360 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 400 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka soli (12 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
Wrzuć wszystkie składniki, wymieszaj drewnianą łyżką i nastaw program razowy.
Piekarnik:
- Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ciasto (będzie raczej mocno zbite).
- Przełóż do foremki wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200'C, a następnie zmniejsz temperaturę do 180'C i piecz przez ok. 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z foremki i przykryj ściereczką.
7g drożdzy instant w niektórych przepisach zostało zamienione na 40 g świeżych-w insrukcji do maszyny do chleba inny przelicznik-jak zamieniać
OdpowiedzUsuńChleby z automatu zazwyczaj piekę na drożdżach suszonych. W jednym przepisie na chleb graham (pochodzącym z innego bloga), dopisałam za oryginalnym przepisem 40g świeżych, choć ja użyłam 7g suszonych.
UsuńSpotkałam się z różnymi przelicznikami (7g drożdży suchych = 20 lub 25 g świeżych). W mojej książeczce dołączonej do automatu niestety nie ma podanego przelicznika.
Pyszny chlebuś! Robie go już od kilku miesięcy i nam się nie nudzi :-) Wychodzi nawet na programie "chleb szybki". Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jest to Wasz ulubiony chleb. Spróbuję następnym razem na programie szybkim ;).
UsuńZachęcam do wypróbowania innych przepisów na chleby i bułeczki (etykieta "pieczywo"). Dziękuję za komentarz :). Pozdrawiam :).
:)
OdpowiedzUsuń