27 lutego 2017

Zdrowa, domowa czekolada kokosowa

Zdrowa czekolada domowa

Domowa czekolada, to obietnica zdrowych słodyczy. Robiłam kiedyś wersję ekspresową czekolady (wykorzystując gorzką czekoladę). Ta składa się z 3 głównych składników i jest robiona od podstaw. 

Nie liczę kalorii, ale z ciekawości podliczyłam składniki. Ma trochę więcej kalorii, niż sklepowa, ale nie tuczy (na drugi dzień waga pokazywała mniej, a zjadłam ją całą wieczorem (!)).
Jeśli masz wielką ochotę na czekoladę, gorąco polecam ten przepis - w ciągu pół godziny otrzymasz zdrową, słodką przekąskę. Przepis jest idealny również dla alergików, czy wegan.
Podane składniki są orientacyjne. Możesz dodać więcej kakao, mniej cukru czy oleju oraz inne dodatki - eksperymentuj, aż trafisz na swój smak :). 
Im więcej mleczka, a mniej oleju, tym konsystencja czekolady będzie bardziej miękka, po kilku minutach od wyjęcia z zamrażalnika.
Możesz też użyć wyłącznie samego oleju kokosowego i zastąpić nim mleczko kokosowe - czekolada będzie twardsza i będzie bardziej przypominać konsystencję prawdziwej czekolady.

~ Jeśli ją zrobisz, koniecznie prześlij mi zdjęcie na FB lub e-maila, albo oznacz mnie na Instagramie.

 

Przepis na zdrową, domową czekoladę


  • 2-3 łyżki cukru kokosowego (osoby jedzące z niskim IG - zamieniają na ksylitol)
  • 1 łyżka wrzątku
  • 4 łyżki jasnego kakao
  • 2 czubate łyżki oleju koksowego nierafinowanego (w temp. pokojowej)
  • 2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • dowolne dodatki (orzechy, bakalie, kruszone ziarno kakaowca)
  1. Cukier rozpuść we wrzątku.
  2. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Spróbuj - masa powinna być mocno słodka.
  4. Wyłóż ją do silikonowego pudełka lub do dowolnego pojemnika (wówczas dno włóż folią spożywczą).
  5. Rozsmaruj ją na ok. 0,5cm grubości, na wierzch ułóż posiekane bakalie i lekko dociśnij.
  6. Włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut (w zależności od grubości czekolady). Gotowe!
  7. Czekoladę przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. 
Zachęcam Cię również do przejrzenia do etykiety "słodkości", znajdziesz tam wiele przepisów na zdrowe słodycze. A jeśli szukasz przepisu na jakieś ciasto - zajrzyj tutaj
Dla osób z insulinoopornością, polecam etykietę "niski IG"

Bądź na bieżąco - dołącz do obserwujących :)
Photobucket Photobucket  


Domowa czekolada
     

     

    14 komentarzy:

    1. Ale super przepis! Ograniczam słodycze sklepowe, a ta czekolada wydaje się idealna dla mnie. Mam składniki, zaraz biorę się za wykonanie ;).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Super! Daj znać jak wyszła. A może prześlesz zdjęcie? ;)

        Usuń
    2. Przepis na pewno zrobię za jakiś czas (nie mam wszystkich składników), a czy mogłabym zapytać gdzie kupiłaś tę półeczkę? Pasowałaby do mojej kuchni :).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Barbara, półeczkę piętrową zrobił mój znajomy.
        Jest na 8 przegródek, choć tego nie widać ;) (możesz zajrzeć na mój Instagram i zobaczyć całą), dodam, że miałam do wyboru też mniejszą na 6 przegródek).
        Gdybyś była zainteresowana szczegółami czy zdjęciami, proszę napisz do mnie wiadomość e-mail lub na FB, a przekażę ją dalej.

        Usuń
    3. Ale pyszności. Głodna się zrobiłam.

      OdpowiedzUsuń
    4. mmm domowa czekolada najlepsze :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oj, tak, zdecydowanie. Wiemy jakie są składniki w niej użyte.

        Usuń
    5. Nigdy nie robiłam domowej czekolady :) Twoja wygląda obłędnie :) Może być normalny cukier, czy musi być kokosowy?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję :). Całego smaku dodaje właśnie cukier kokosowy. Jeśli nie masz, to dodaj np. ksylitolu lub cukru, ale następnym razem koniecznie spróbuj z cukrem kokosowym.

        Usuń
    6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń

    ** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

    ** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).