Domowa czekolada, to obietnica zdrowych słodyczy. Robiłam kiedyś wersję ekspresową czekolady (wykorzystując gorzką czekoladę). Ta składa się z 3 głównych składników i jest robiona od podstaw.
Nie liczę kalorii, ale z ciekawości podliczyłam składniki. Ma trochę więcej kalorii, niż sklepowa, ale nie tuczy (na drugi dzień waga pokazywała mniej, a zjadłam ją całą wieczorem (!)).
Jeśli masz wielką ochotę na czekoladę, gorąco polecam ten przepis - w ciągu pół godziny otrzymasz zdrową, słodką przekąskę. Przepis jest idealny również dla alergików, czy wegan.
Podane składniki są orientacyjne. Możesz dodać więcej kakao, mniej cukru czy oleju oraz inne dodatki - eksperymentuj, aż trafisz na swój smak :).
Im więcej mleczka, a mniej oleju, tym konsystencja czekolady będzie bardziej miękka, po kilku minutach od wyjęcia z zamrażalnika.
Możesz też użyć wyłącznie samego oleju kokosowego i zastąpić nim mleczko kokosowe - czekolada będzie twardsza i będzie bardziej przypominać konsystencję prawdziwej czekolady.
~ Jeśli ją zrobisz, koniecznie prześlij mi zdjęcie na FB lub e-maila, albo oznacz mnie na Instagramie.
Przepis na zdrową, domową czekoladę
- 2-3 łyżki cukru kokosowego (osoby jedzące z niskim IG - zamieniają na ksylitol)
- 1 łyżka wrzątku
- 4 łyżki jasnego kakao
- 2 czubate łyżki oleju koksowego nierafinowanego (w temp. pokojowej)
- 2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- dowolne dodatki (orzechy, bakalie, kruszone ziarno kakaowca)
- Cukier rozpuść we wrzątku.
- Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Spróbuj - masa powinna być mocno słodka.
- Wyłóż ją do silikonowego pudełka lub do dowolnego pojemnika (wówczas dno włóż folią spożywczą).
- Rozsmaruj ją na ok. 0,5cm grubości, na wierzch ułóż posiekane bakalie i lekko dociśnij.
- Włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut (w zależności od grubości czekolady). Gotowe!
- Czekoladę przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Dla osób z insulinoopornością, polecam etykietę "niski IG"
Bądź na bieżąco - dołącz do obserwujących :)
Ale super przepis! Ograniczam słodycze sklepowe, a ta czekolada wydaje się idealna dla mnie. Mam składniki, zaraz biorę się za wykonanie ;).
OdpowiedzUsuńSuper! Daj znać jak wyszła. A może prześlesz zdjęcie? ;)
UsuńPrzepis na pewno zrobię za jakiś czas (nie mam wszystkich składników), a czy mogłabym zapytać gdzie kupiłaś tę półeczkę? Pasowałaby do mojej kuchni :).
OdpowiedzUsuńBarbara, półeczkę piętrową zrobił mój znajomy.
UsuńJest na 8 przegródek, choć tego nie widać ;) (możesz zajrzeć na mój Instagram i zobaczyć całą), dodam, że miałam do wyboru też mniejszą na 6 przegródek).
Gdybyś była zainteresowana szczegółami czy zdjęciami, proszę napisz do mnie wiadomość e-mail lub na FB, a przekażę ją dalej.
Ale pyszności. Głodna się zrobiłam.
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do zrobienia w takim razie ;)
Usuńmmm domowa czekolada najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj, tak, zdecydowanie. Wiemy jakie są składniki w niej użyte.
UsuńNigdy nie robiłam domowej czekolady :) Twoja wygląda obłędnie :) Może być normalny cukier, czy musi być kokosowy?
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Całego smaku dodaje właśnie cukier kokosowy. Jeśli nie masz, to dodaj np. ksylitolu lub cukru, ale następnym razem koniecznie spróbuj z cukrem kokosowym.
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo smaczna.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń