Są smaczne i sycące, z małymi dziurkami. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu, czy wegetarian.
Smaży się je odrobinę dłużej i na nieco mniejszym ogniu, niż tradycyjne, a wychodzą nieco grubsze i mniej elastyczne.
Przepis na naleśniki z mąki z komosy ryżowej
- ok. 2 szklanki mąki z komosy ryżowej
- ok. 2 szklanki wody (mleka lub mleka roślinnego)
- 2 jajka
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- dowolne dodatki (domowy dżem, czy masło orzechowe)
- Do robota kuchennego/blendera wbij jajka, dodaj wodę i połowę mąki, szczyptę soli, olej, cukier, aromat. Dobrze zmiksuj.
- Następnie, stopniowo dodając pozostałą mąkę, miksuj na mniejszych obrotach (ciasto powinno być rzadsze od tradycyjnego na naleśniki i lejące).
- Odstaw ciasto na ok. 20 minut (jeśli zgęstnieje, dolej trochę wody).
- Naleśniki smaż z obu stron na mniejszym ogniu niż tradycyjne (podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona).
- Na koniec posmaruj ulubionym dżemem i zjedz jak omleta lub złóż na pół czy w rulon (nie są elastyczne jak tradycyjne i może się zdarzyć, że pękną).
Kurczę zaciekawiłaś mnie tym przepisem, nigdy nie jadłam nic z komosą ryżową
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Ja kocham komosę. Jest tak wszechstronna do użycia (obiad, chleb, a teraz naleśniki ;)).
UsuńSuper przepis! Robię już któryś raz i zawsze wychodzą idealne ;)
OdpowiedzUsuń