22 lutego 2017

Naleśniki z mąki z komosy ryżowej

Naleśniki z komosy ryżowej
Był już przepis na tradycyjne naleśniki, naleśniki z ciecierzycy, czy z kaszy jaglanej. Naleśniki z mąki z quinoa to kolejna propozycja na ich zdrowszą wersję. 
Są smaczne i sycące, z małymi dziurkami. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu, czy wegetarian.
Smaży się je odrobinę dłużej i na nieco mniejszym ogniu, niż tradycyjne, a wychodzą nieco grubsze i mniej elastyczne.

Przepis na naleśniki z mąki z komosy ryżowej

  • ok. 2 szklanki mąki z komosy ryżowej
  • ok. 2 szklanki wody (mleka lub mleka roślinnego)
  • 2 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • dowolne dodatki (domowy dżem, czy masło orzechowe)


  1. Do robota kuchennego/blendera wbij jajka, dodaj wodę i połowę mąki, szczyptę soli, olej, cukier, aromat. Dobrze zmiksuj.
  2. Następnie, stopniowo dodając pozostałą mąkę, miksuj na mniejszych obrotach (ciasto powinno być rzadsze od tradycyjnego na naleśniki i lejące).
  3. Odstaw ciasto na ok. 20 minut (jeśli zgęstnieje, dolej trochę wody).
  4. Naleśniki smaż z obu stron na mniejszym ogniu niż tradycyjne (podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona).
  5. Na koniec posmaruj ulubionym dżemem i zjedz jak omleta lub złóż na pół czy w rulon (nie są elastyczne jak tradycyjne i może się zdarzyć, że pękną).

3 komentarze:

  1. Kurczę zaciekawiłaś mnie tym przepisem, nigdy nie jadłam nic z komosą ryżową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Ja kocham komosę. Jest tak wszechstronna do użycia (obiad, chleb, a teraz naleśniki ;)).

      Usuń
  2. Super przepis! Robię już któryś raz i zawsze wychodzą idealne ;)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).