13 czerwca 2017

Tiramisu - włoski deser bez pieczenia (wersja bez jajek)

Tiramisu - włoski deser bez pieczenia (wersja bez jajek)
Tiramisu to włoski, kawowy deser bez pieczenia. Bardzo lubię ten pyszny deser, z rozpływającymi się w ustach biszkoptami i delikatnym kremem.
Tradycyjne tiramisu jest na basie surowych żółtek i mascarpone. Zrobiłam krem bez jajek, na wzór kremu z torcika bezowego Pavlova. Dla dzieci robię wersję bez likieru.
Wyszło pyszne i nie za słodkie. Tiramisu gościom bardzo smakowało, zjedzone zostało w kilka minut i była bitwa o ostatni kawałek (następnym razem zrobię z podwójnej porcji ;).
Tiramisu warto przygotować dzień wcześniej - najlepsze jest po kilkunastu godzinach, gdy składniki się "przegryzą".



Przepis na tiramisu bez jajek:

(u mnie blaszka 21 cm x 21 cm)

krem:
  • 250 g schłodzonej śmietanki 36 lub 30%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 4 czubate łyżki cukru pudru 
dodatkowo:
  • ok. 300 g podłużnych biszkoptów (ok. 32 szt.)
  • 1 szklanka espresso
  • 1 kieliszek likieru amaretto (zamiennie może być też odrobina aromatu rumowego)
  • kakao na wierzch



  1. Zaparz espresso, wystudź, dodaj likier i włóż do lodówki.
  2. Sprawdź czy biszkopty zmieszczą się do blaszki (u mnie weszły idealnie i nie musiałam ich przycinać). 
  3. Śmietankę ubij mikserem. Jak będzie już sztywna, dodawaj po małej porcji cukru pudru.
  4. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
  5. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. 
  6. Namaczaj po jednym biszkopcie w espresso (bardzo krótko, aby biszkopty nie zrobiły się miękkie) i układaj jeden obok drugiego na papierze.
  7. Połowę ubitej masy przełóż na biszkopty i rozsmaruj.
  8. Na masę wyłóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów. 
  9. Na wierzch wyłóż resztę kremu, wyrównaj. 
  10. Przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 
  11. Przed podaniem tiramisu, wierzch posyp kakao przesianym przez sitko.



Tiramisu - włoski deser bez pieczenia (wersja bez jajek)

Tiramisu - włoski deser bez pieczenia (wersja bez jajek)

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket







Polak po Włosku

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria, dziękuję i zachęcam do przygotowania. Jest pyszne.

      Usuń
  2. Apetycznie...
    Bardzo lubię tiramisu, aż prosi się o wypróbowanie ;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem śmiało, proszę wypróbować i delektować się tym wspaniałym smakiem ;).

      Usuń
  3. Może i nie najlżejszy deser, ale na pewno jeden z najlepszych, uwielbiaaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za inspirację , zrobiłam , było przepyszne,będzie to mój stały deser aż do znudzenia

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa alternatywa, muszę tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).