Tradycyjne tiramisu jest na basie surowych żółtek i mascarpone. Zrobiłam krem bez jajek, na wzór kremu z torcika bezowego Pavlova. Dla dzieci robię wersję bez likieru.
Wyszło pyszne i nie za słodkie. Tiramisu gościom bardzo smakowało, zjedzone zostało w kilka minut i była bitwa o ostatni kawałek (następnym razem zrobię z podwójnej porcji ;).
Tiramisu warto przygotować dzień wcześniej - najlepsze jest po kilkunastu godzinach, gdy składniki się "przegryzą".
Przepis na tiramisu bez jajek:
(u mnie blaszka 21 cm x 21 cm)krem:
- 250 g schłodzonej śmietanki 36 lub 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- ok. 300 g podłużnych biszkoptów (ok. 32 szt.)
- 1 szklanka espresso
- 1 kieliszek likieru amaretto (zamiennie może być też odrobina aromatu rumowego)
- kakao na wierzch
- Zaparz espresso, wystudź, dodaj likier i włóż do lodówki.
- Sprawdź czy biszkopty zmieszczą się do blaszki (u mnie weszły idealnie i nie musiałam ich przycinać).
- Śmietankę ubij mikserem. Jak będzie już sztywna, dodawaj po małej porcji cukru pudru.
- Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
- Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Namaczaj po jednym biszkopcie w espresso (bardzo krótko, aby biszkopty nie zrobiły się miękkie) i układaj jeden obok drugiego na papierze.
- Połowę ubitej masy przełóż na biszkopty i rozsmaruj.
- Na masę wyłóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów.
- Na wierzch wyłóż resztę kremu, wyrównaj.
- Przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem tiramisu, wierzch posyp kakao przesianym przez sitko.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńMaria, dziękuję i zachęcam do przygotowania. Jest pyszne.
UsuńApetycznie...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tiramisu, aż prosi się o wypróbowanie ;-)))
Zatem śmiało, proszę wypróbować i delektować się tym wspaniałym smakiem ;).
UsuńMoże i nie najlżejszy deser, ale na pewno jeden z najlepszych, uwielbiaaaam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację , zrobiłam , było przepyszne,będzie to mój stały deser aż do znudzenia
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa, muszę tego spróbować.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń