Zawarty w otrębach i babce płesznik błonnik, usuwa z organizmu toksyny, oczyszcza jelita oraz syci na długo. Doskonale zastąpi nam np. drugie śniadanie.
Latem, do koktajlu możesz dodać 2 kostki lodu lub użyć schłodzonego mleka.
Właściwości odżywcze żurawiny
Żurawina ma właściwości oczyszczające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Zawiera witaminy: A, B, C oraz antyoksydanty (zapobiegają uszkodzeniom komórek) i flawonoidy (zapobiegają chorobom serca).
Żurawina pomocna jest przy infekcjach dróg moczowych. Powstrzymuje niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed
osadzaniem się na ściankach układu trawiennego (np. Helicobacter pylori).
Dlatego właśnie warto dodawać ją do posiłków, np. do koktajli czy owsianek.
Suszona żurawina dostępna w sklepach, najczęściej jest z dodatkiem cukru. Najlepszą formą spożywania wszelkich owoców jest wersja surowa lub liofilizowana.
Babka płesznik to roślina, która pomaga uregulować pracę jelit, zawiera dużą ilość błonnika. Poza tym reguluje poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i łagodzi objawy łuszczycy i trądziku różowatego, wspomaga odchudzanie, jest bezpieczna dla kobiet w ciąży.
Przepis na oczyszczający koktajl z liofilizowanych żurawin
- ok. 300 ml mleka roślinnego lub wody
- mały kawałek ananasa
- 3 łyżki liofilizowanej żurawiny
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżeczka babki płesznik (psyllium)
- 1,5 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- Składniki umieść w blenderze.
- Długo i dokładnie zmiksuj, do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej mleka lub wody.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Hmm,zaciekawiło mnie,właśnie zakupiłam babkę płesznik ,fajny pomysł
OdpowiedzUsuńbardzo lubię żurawinę więc chętnie spróbuję sobie takiego oczyszczającego napoju.
OdpowiedzUsuń