Mam zapas mąki kokosowej, dlatego postanowiłam coś z niej wymyślić. Mąka ta jest dosyć trudna do użycia w wypiekach, dlatego najłatwiej wykorzystać ją do różnych słodkości bez pieczenia.
I tak powstała zdrowsza wersja pralin: z gorzką czekoladą i mąką kokosową. Polecam je szczególnie np. z jakiejś okazji dla dwojga.
Praliny nie są zbyt słodkie, więc pasują do każdego rodzaju wina.
A po inne rodzaje pralin i batoników zapraszam do etykiety "batoniki i praliny".
Praliny czekoladowe bez glutenu, z niskim IG:
(składniki na ok. 13 szt.)- 30 ml mocnego espresso* (3 łyżki)
- 20 g ksylitolu
- 35 g oleju kokosowego
- 35 g czekolady gorzkiej 90%
- 30 g mąki kokosowej (uprzednio przesianej przez sitko)
- Wlej kawę do szklanej miseczki.
- Do naparu dodaj ksylitol oraz olej kokosowy i czekoladę gorzką.
- Całość rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Na koniec dodaj mąkę kokosową i wymieszaj. Masa powinna być gęsta, zwarta i powinno dać się łatwo formować pralinki. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać kilka kropli wody.
- Następnie obtaczaj pralinki w mące kokosowej (wiórkach kokosowych, w kawie rozpuszczalnej albo nie obtaczaj ich wcale ;)).
- Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
*w wersji dla dzieci - naparu kawy zbożowej
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Jestem bardzo ciekawa smaku! Przepis nie jest skomplikowany, więc wrzucam w zakładki i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń