Nerkowce to ulubione orzechy syna, dlatego napój roślinny z orzechów nerkowca gości u nas często. Dla mnie jest idealny do kawy.
Orzechy do przygotowania mleka roślinnego najlepiej jest namoczyć przez noc (ze względów zdrowotnych). Ale jeśli chcecie od razu zrobić mleko, można też zmiksować je bez namaczania.
Z nerkowców nie zostaje żadna pulpa po zmiksowaniu, więc nie trzeba go nawet przecedzać przez sitko (dotyczy to mocnych blenderów, więc sprawdźcie pierwszym razem, jak to będzie u Was).
W wersji dla dzieci i zdrowych osób, do posłodzenia można użyć namoczonych 2 daktyli.
Mleko przechowuję w dużym słoiku (0.9l.).
Czasem robię krem kakaowy z gęstej masy, która osadza się na dnie słoika.
- 0,9 l. wody
- ok. 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- opcjonalnie: szczypta soli i łyżeczka słodzidła lub daktyle
- Składniki umieść w blenderze.
- Miksuj na wysokich obrotach przez ok. 1,5 minuty.
- Przechowuj w zamkniętym słoiku przez ok. 3-4 dni.
- Przed użyciem wstrząśnij.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).