28 października 2018

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym
Gołąbki z ryżem i mięsem kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama często robiła je w okresie jesienno - zimowym.
Niestety, ze względu na dłuższy czas przygotowywania, robię je bardzo rzadko i zdecydowanie wolę gołąbki siekane ;) (podam za jakiś czas przepis).
Jesienią na straganach króluje kapusta i polecam Wam też różne przepisy z kapustą w roli głównej.



Składniki na ok. 15 sztuk


  • ok. 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ryżu białego (lub brązowego, dla osób jedzących z niskim IG)
  • 2 cebule
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 600 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka dowolnej mąki (np. kukurydzianej)
  • przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku


  1. Ryż ugotuj i ostudź. 
  2. Wytnij głąb ze środka kapusty, przełóż kapustę do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotuj przez ok. 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj przez ok. 5 minut.
  3. Wyjmij kapustę, a po przestudzeniu obierz ją z liści i odetnij ewentualne zgrubienia z liści.
  4. Cebulę posiekaj na drobną kostkę.
  5. Do dużej miski dodaj mięso, ryż i cebulę oraz przypraw solą (około 1/2 łyżeczki) i pieprzem (ok. 1/4 łyżeczki). 
  6. Wszystko dokładnie wyrób dłonią i uformuj niewielkie podłużne kotlety.
  7. Układaj je na przygotowanych liściach i zawijaj jak krokiety.
  8. Na dno dużego i szerokiego garnka, wyłóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki (łączeniem do dołu).
  9. Zagotuj bulion w innym garnku i zalej nim gołąbki. Przykryj, zostaw na gazie i gotuj przez około 50-60 minut, aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszaj gołąbków (tylko delikatnie potrząśnij garnkiem).
  10. Wywar z gołąbków przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką i gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
  11. Wlej do garnka z gołąbkami i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząśnij garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził.


Przepis z Kwestii Smaku
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).