Niestety, ze względu na dłuższy czas przygotowywania, robię je bardzo rzadko i zdecydowanie wolę gołąbki siekane ;) (podam za jakiś czas przepis).
Jesienią na straganach króluje kapusta i polecam Wam też różne przepisy z kapustą w roli głównej.
Składniki na ok. 15 sztuk
- ok. 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ryżu białego (lub brązowego, dla osób jedzących z niskim IG)
- 2 cebule
- 1 biała lub włoska kapusta
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 600 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka dowolnej mąki (np. kukurydzianej)
- przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
- Ryż ugotuj i ostudź.
- Wytnij głąb ze środka kapusty, przełóż kapustę do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotuj przez ok. 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj przez ok. 5 minut.
- Wyjmij kapustę, a po przestudzeniu obierz ją z liści i odetnij ewentualne zgrubienia z liści.
- Cebulę posiekaj na drobną kostkę.
- Do dużej miski dodaj mięso, ryż i cebulę oraz przypraw solą (około 1/2 łyżeczki) i pieprzem (ok. 1/4 łyżeczki).
- Wszystko dokładnie wyrób dłonią i uformuj niewielkie podłużne kotlety.
- Układaj je na przygotowanych liściach i zawijaj jak krokiety.
- Na dno dużego i szerokiego garnka, wyłóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki (łączeniem do dołu).
- Zagotuj bulion w innym garnku i zalej nim gołąbki. Przykryj, zostaw na gazie i gotuj przez około 50-60 minut, aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszaj gołąbków (tylko delikatnie potrząśnij garnkiem).
- Wywar z gołąbków przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką i gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
- Wlej do garnka z gołąbkami i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząśnij garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził.
Przepis z Kwestii Smaku
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń