Domowe mięsiwo ze słoika to dobry pomysł, jeśli nie chcemy kupować wędlin ze sklepu, naładowanych szkodliwymi konserwantami.
W tym przypadku wiemy, co jemy. Tak przygotowana kiełbasa może stać kilka tygodni w lodówce.
- 800 g piersi indyka lub kurczaka
- 13 g soli*
- zioła (czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka wędzona, gałka muszkatołowa, itp.)
- 1/3 szkl. wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- Pierś zmiel w maszynce do mięsa.
- Żelatynę rozpuść w chłodnej wodzie.
- Do mięsa dodaj wszystkie składniki.
- Wyrobione mięso przełóż do słoików (do 3/4 ich wysokości), przetrzyj każdą szyjkę słoika z ewentualnych resztek mięsa i zakręć mocno pokrywkę.
- Słoiki przełóż do garnka z zimną wodą (nalanej do poziomu mięsa w słoikach).
- Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 50 minut.
- Jeśli zamierzasz zjeść mięsiwo w ciągu tygodnia, to wystarczy (jeśli ma stać kilka tygodni - po wystudzeniu, zagotuj słoiki ponownie przez 50 minut).
- Ułóż słoiki do góry dnem na blacie. Po przestudzeniu przechowuj w lodówce.
Przepis na podstawie filmu z youtube z profilu Grubas2017.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Właśnie takiego przepisu szukałam. Od niedawna sama staram się robić kiełbasy i mięsiwa ponieważ wtedy wiem, że są pozbawione konserwantów.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Mąż po raz pierwszy zjadł kiełbasę z indyka. A teraz kiedy jest po usunięciu kamieni z woreczka żółciowego to jedyna opcja. Mam trochę problem z solą. Nie mam tam dokładnej wagi może na łyżeczkę...Mnie smakuje bardzo. Ogólnie nie jadam w ogóle kuelbas a tą pochłanianiam. No i jeszcze prędkość jej zrobienia. Jestem ponoć mistrzem szybkich potraw także jest to strzał w 10! Robiłam już z indyka i z kurczaka. Zawsze świetna. Dziękuję bardzo bardzo bardzo.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał i kiełbasa smakuje :).
Usuń