21 listopada 2018

Owsianka orzechowo - czekoladowa

Owsianka czekoladowa z orzechami
Jesienna owsianka z czekoladą i orzechami dla łasuchów i wielbicieli czekolady.
Taka owsianka będzie idealna szczególnie w jesienno-zimowe dni, gdy chce się nam zjeść czegoś słodkiego na ciepło.
Owsianka zawiera, oprócz węglowodanów złożonych, tłuszcz i białko z orzechów.
Użyłam czekolady gorzkiej słodzonej stewią, ale oczywiście każdy może użyć dowolnej. Owsianka nie będzie mocno słodka, więc jeśli potrzebujesz, możesz jeszcze dosłodzić ulubionym słodzidłem.

  • 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (dla osób z alergią bezglutenowych)
  • ok. 3/4 szklanki napoju roślinnego z nerkowców lub z dowolnych orzechów
  • kilkanaście orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych (lub innych orzechów)
  • 4 kostki czekolady gorzkiej z dobrym składem (np. słodzona stewią) lub dowolnej, jaką lubisz
  • opcjonalnie coś do posłodzenia (np. 1 łyżeczka ksylitolu)
 
  1. Płatki z mlekiem (i opcjonalnie z łyżeczką ksylitolu) gotuj na małym ogniu przez kilka minut, do miękkości płatków.
  2. Owsiankę wyłóż do miseczki.
  3. Wierzch posyp siekanymi orzechami i czekoladą oraz dodaj masło orzechowe.
  4. Pod wpływem ciepła czekolada szybko się roztopi, a po wymieszaniu całości otrzymamy orzechowo - czekoladową owsiankę.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).