Taka owsianka będzie idealna szczególnie w jesienno-zimowe dni, gdy chce się nam zjeść czegoś słodkiego na ciepło.
Owsianka zawiera, oprócz węglowodanów złożonych, tłuszcz i białko z orzechów.
Użyłam czekolady gorzkiej słodzonej stewią, ale oczywiście każdy może użyć dowolnej. Owsianka nie będzie mocno słodka, więc jeśli potrzebujesz, możesz jeszcze dosłodzić ulubionym słodzidłem.
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (dla osób z alergią bezglutenowych)
- ok. 3/4 szklanki napoju roślinnego z nerkowców lub z dowolnych orzechów
- kilkanaście orzechów laskowych
- 1 łyżka masła z orzechów laskowych (lub innych orzechów)
- 4 kostki czekolady gorzkiej z dobrym składem (np. słodzona stewią) lub dowolnej, jaką lubisz
- opcjonalnie coś do posłodzenia (np. 1 łyżeczka ksylitolu)
- Płatki z mlekiem (i opcjonalnie z łyżeczką ksylitolu) gotuj na małym ogniu przez kilka minut, do miękkości płatków.
- Owsiankę wyłóż do miseczki.
- Wierzch posyp siekanymi orzechami i czekoladą oraz dodaj masło orzechowe.
- Pod wpływem ciepła czekolada szybko się roztopi, a po wymieszaniu całości otrzymamy orzechowo - czekoladową owsiankę.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Mniam! Ta owsianka wygląda naprawdę bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń