27 grudnia 2018

Orzechowiec z masą budyniową

CiASTO Orzechowe z masą budyniową
Bardzo smaczne ciasto, które warto upiec w Święta lub na imprezę. Dla wielbicieli orzechów i nie tylko ;). Najlepsze jest na 2-3 dzień od upieczenia. Znika ekspresowo.

Polecam również podobne do tego ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową.
 
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 proszek do pieczenia
  • 5 białek (ubij osobno)

  • Słoik dżemu porzeczkowego 

Krem - jak do karpatki lub napoleonki

  • 1 litr mleka 
  • 250 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki mąki zwykłej 
  • 4 jaja całe 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 op. cukru waniliowego



  1. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, z wyjątkiem białek.
  2. Podziel ciasto na pół i wyłóż do dwóch osobnych blaszek.
  3. Na każdym cieście rozsmaruj warstwę dżemu z czarnej porzeczki.
  4. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną cukru pudru i rozsmaruj na obydwu ciastach.
  5. Wierzch ciast posyp drobno posiekanymi orzechami (dociśnij je mocniej do piany).
  6. Upiecz 2 identyczne placki (ok. 40-45 min. w 180'C) i złóż spodami do środka (wewnątrz wypełniając ciepłym kremem).
Krem: 

  1. Do 1,5 szklanki zimnego mleka dodaj jajka i mąkę. Rozmieszaj dobrze trzepaczką. 
  2. Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier i masło. Zagotuj.
  3. Do gotującej masy wlej wymieszane wcześniej mleko (z jajkami i mąką) i zagotuj (często mieszając). 


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).