Polecam również podobne do tego ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową.
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 proszek do pieczenia
- 5 białek (ubij osobno)
- Słoik dżemu porzeczkowego
Krem - jak do karpatki lub napoleonki
- 1 litr mleka
- 250 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki zwykłej
- 4 jaja całe
- 1 szklanka cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, z wyjątkiem białek.
- Podziel ciasto na pół i wyłóż do dwóch osobnych blaszek.
- Na każdym cieście rozsmaruj warstwę dżemu z czarnej porzeczki.
- Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną cukru pudru i rozsmaruj na obydwu ciastach.
- Wierzch ciast posyp drobno posiekanymi orzechami (dociśnij je mocniej do piany).
- Upiecz 2 identyczne placki (ok. 40-45 min. w 180'C) i złóż spodami do środka (wewnątrz wypełniając ciepłym kremem).
- Do 1,5 szklanki zimnego mleka dodaj jajka i mąkę. Rozmieszaj dobrze trzepaczką.
- Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier i masło. Zagotuj.
- Do gotującej masy wlej wymieszane wcześniej mleko (z jajkami i mąką) i zagotuj (często mieszając).
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).