Zazwyczaj robię z nich sos albo focaccię. Tu link do kilku przepisów z wykorzystaniem kurek.
Tym razem zrobiłam sos, ale w wersji wegańskiej.
Zostawiam Wam również podpowiedź, jak szybko i bez wysiłku oczyścić kurki. Znaliście ten patent?
Jak szybko oczyścić kurki?
- Kurki włóż do miski, posyp obficie solą i zalej wrzątkiem, zamieszaj.
- Wybierz łyżką cedzakową do drugiej, czystej miski.
- Czynność powtórz jeszcze 2-3 razy, aż kurki będą gotowe do dalszego przyrządzania.
- Kurki odcedź i osusz na ręczniku papierowym.
Przepis na sos kurkowy z nerkowcami (wegański)
- 1 duża cebula
- 200g kurek
- olej do smażenia
- sol, pieprz
- garść nerkowców (ok. 1/3 szkl.)
- 1-2 pomidory suszone z zalewy
- ok. 3/4 szkl. wody (+woda do namoczenia nerkowców)
opcjonalnie:
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- dodatki (tofu, kurczak)
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut na oleju.
- Kurki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i smaż kilka minut.
- Teraz możesz dodać na patelnię inne dodatki, jeśli chcesz (np. tofu, pokrojona pierś kurczaka)
- W międzyczasie nerkowce zalej wrzątkiem, zostaw na czas smażenia cebuli i kurek.
- Następnie nerkowce odcedź, przełóż do blendera kielichowego.
- Dolej ok. 3/4 szklanki wody, dodaj 2 pomidory suszone i zmiksuj.
- Gęsty sos przelej na patelnię i wymieszaj, dolej odrobinę wody, według uznania oraz przyprawy (sól, pieprz, płatki drożdżowe) i duś na małym ogniu przez kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).