Dla wielbicieli ziemniaków, proponuję wersję pieczonych w piekarniku, pysznych, chrupiących ziemniaków. Można je jeść jako przekąska, np. z ketchupem czy sosem lub podać jako dodatek do obiadu.
Dla osób, które dbają o niski IG, proponuję ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przygotować je kolejnego dnia oraz podać z dużą ilością warzyw i białka.
- ok. 1-1,5 kg ziemniaków (jak najmniejszych)
marynata:
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1/4 łyżeczki czosnku w
proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3-4 łyżki oliwy
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
- Ziemniaki wyszoruj mocno szczoteczką i ugotuj na pół-twardo z niewielką ilością soli, przestudź (jeśli są większe, pokrój przed gotowaniem na kawałki).
- Przygotuj marynatę (oliwę wymieszaj z przyprawami).
- Przełóż do miski ziemniaki, polej oliwą z przyprawami, wymieszaj.
- Ziemniaki wyłóż na dużą blaszkę do pieczenia.
- Kubkiem lub małym garnkiem zgniataj każdego ziemniaka (jak najmocniej się da).
- Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200'C piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.
- Gdy będą przypieczone, łopatką przewróć każdego na drugą stronę i piecz do zarumienienia jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).