5 listopada 2021

Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika


Dla wielbicieli ziemniaków, proponuję wersję pieczonych w piekarniku, pysznych, chrupiących ziemniaków. Można je jeść jako przekąska, np. z ketchupem czy sosem lub podać jako dodatek do obiadu. 

Dla osób, które dbają o niski IG, proponuję ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przygotować je kolejnego dnia oraz podać z dużą ilością warzyw i białka.


  • ok. 1-1,5 kg ziemniaków (jak najmniejszych)

marynata:

  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  •  1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych 
  1. Ziemniaki wyszoruj mocno szczoteczką i ugotuj na pół-twardo z niewielką ilością soli, przestudź (jeśli są większe, pokrój przed gotowaniem na kawałki).
  2. Przygotuj marynatę (oliwę wymieszaj z przyprawami).
  3. Przełóż do miski ziemniaki, polej oliwą z przyprawami, wymieszaj.
  4. Ziemniaki wyłóż na dużą blaszkę do pieczenia.
  5. Kubkiem lub małym garnkiem zgniataj każdego ziemniaka (jak najmocniej się da).
  6. Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200'C piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. 
  7. Gdy będą przypieczone, łopatką przewróć każdego na drugą stronę i piecz do zarumienienia jeszcze kilka minut. 
 Tuż przed włożeniem do piekarnika:

 

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).