Pieczona owsianka, którą możesz przygotować dla jednej osoby, jak i dla całej rodziny (odpowiednio zwiększając proporcje). Aby ją zbilansować, dodałam odżywkę białkową oraz orzechy. Dodatki wybierz według uznania.
Owsiankę możesz upiec w weekend na śniadanie lub zabrać ze sobą np. na drugie śniadanie do pracy. Może się piec rano (składniki przygotuj wieczorem), w czasie gdy szykujesz się do wyjścia.
Jeśli przedłużysz czas pieczenia o 2-3 minuty, tak, aby całość się dobrze upiekła - będziesz mieć na śniadanie dużą porcję ciasta owsianego ;)
Swoją owsiankę upiekłam we frytkownicy beztłuszczowej Cosori (na funkcji pieczenia ciast), dzięki temu nie musiałam rozgrzewać całego piekarnika, żeby upiec w nim jedną miseczkę owsianki.
Składniki na 1 owsiankę pieczoną we frytkownicy beztłuszczowej (lub w piekarniku):
- 4 czubate łyżki (44g) płatków owsianych górskich*
- 150 g napoju roślinnego, np. kokosowego
- 1 łyżka wegańskiej odżywki białkowej (u mnie słodzona, a jeśli masz niesłodzoną, dodaj erytrytol lub inne słodzidło według uznania)
- kilka pokrojonych drobno orzechów (u mnie nerkowce)
- ulubione owoce (np. 1/2 nektarynki, łyżka borówek)
- Płatki wsyp do pojemnika żaroodpornego oraz dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców) i zalej mlekiem kokosowym .
- Wymieszaj i odstaw ma kilka minut (masa będzie rzadka).
- Dodaj owoce, wstaw do rozgrzanej frytkownicy i piecz w 160'C przez ok. 12-13 minut (zależy od grubości owsianki w pojemniku), aż brzegi będą ścięte a środek lekko wilgotny . / W piekarniku piecz w 180'C przez ok. 15-20 minut.
owsianka przed pieczeniem |
owsianka po upieczeniu |
Przejrzyj na blogu kilkanaście przepisów na owsianki, może któryś z nich również przygotujesz? ;)
Wpis powstał przy współpracy z Cosori Polska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).