12 sierpnia 2023

Bezglutenowe krakersy (lub cienki chlebek) z siemienia lnianego

 

Zdrowe, bezglutenowe, chrupiące krakersy z siemienia lnianego. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy i dodatki. 
Piekłam je również w wersji cienkich chlebków, z grubszego ciasta. Polecam szczególnie osobom z alergią na gluten, jako alternatywa chleba.

Przepis na bezglutenowe, chrupiące krakersy z siemienia lnianego:

na ok. 28-30 szt.

  • 100 g siemienia lnianego (u mnie złote)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżeczki cebuli suszonej (lub 1 łyżeczka cebuli w proszku)
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • opcjonalnie inne ulubione przyprawy lub zioła (np. suszone oregano, sezam, mak)
  • ok. 80-90 ml wody

 

  1. Wsyp do blendera kielichowego wszystkie suche składniki i zblenduj na drobno. 
  2. Przesyp do miski, wlej wodę i wymieszaj łyżką masę. Będzie na początku raczej klejąca, po kilku minutach zgęstnieje.
  3. Uformuj rękoma kulę ciasta.

  4. Pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia umieść ciasto i rozwałkuj wałkiem na grubość ok. 2-3 mm.
  5. Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokrój płaskie ciasto na dowolne kształty, (trójkąty/prostokąty). 

  6. Arkusz papieru do pieczenia, do którego przyklejone jest ciasto, przełóż do kosza frytkownicy / blachę piekarnika. Piekłam we frytkownicy beztłuszczowej, więc podzieliłam ciasto na 2 części, aby arkusz papieru zmieścił się do kosza.  
  7. Piecz w temperaturze 160'C, przez ok. 12 minut w rozgrzanej uprzednio frytkownicy (lub 180'C przez ok. 20 minut w piekarniku). 
  8. Sprawdź krakersy po ok. 10  minutach pieczenia, a później co kilka minut, aby nie dopuścić do zbytniego spieczenia krakersów. Cieńsze, upieką się szybciej i staną się bardziej chrupiące. Im grubsze, tym dłużej trzeba je piec, aby były chrupiące.
  9. Będą gotowe, gdy boki będą miały lekko zmieniony kolor i będą lekko odchodzić od papieru.
  10. Po upieczeniu odłóż papier na kratkę do wystudzenia. Po kilkunastu minutach będą jeszcze bardziej chrupiące. Jeśłi nie będą dobrze odchodzić od papieru - oddzielaj je łopatką.
  11.  Spożywaj same lub do ulubionych past kanapkowych (np. guacamole czy pasty z ciecierzycy

 

Przepis na płaski chlebek z siemienia lnianego:

Wszystko wykonaj, jak w przypadku krakersów, ale ciasto rozwałkuj grubiej (na ok. 6-8mm) oraz pokrój na większe kawałki. Piecz dłużej i w niższej temperaturze, np. 140'C i ok. 25 minut


Przepis powstał przy współpracy z Cosori Polska.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).