8 września 2023

Beztłuszczowa frytkownica Cosori Premium - recenzja


Gdy otrzymałam propozycję współpracy i przetestowania frytkownicy beztłuszczowej, zastanawiałam się dłuższy czas, czy chcę ją przetestować i czy właściwie jej potrzebuję. Mam przecież piekarnik, toster, mikrofalę, patelnię...

Przeczytałam jednak wiele pozytywnych opinii i zdecydowałam się na zapoznanie z tym urządzeniem.
Teraz, po ponad miesiącu użytkowania, chciałabym się z Wami podzielić opinią na temat frytkownicy Cosori. Przedstawię plusy i minusy, a na końcu recenzji zamieszczę zdjęcia przygotowanych w niej potraw.



Beztłuszczowa frytkownica Cosori Premium o pojemności 5,5l. to urządzenie, które przygotuje posiłek dla 1-5 osobowej rodziny, ze zminimalizowaną ilością tłuszczu lub jego niemal zupełnym brakiem (redukcja tłuszczu do 85-90%). Jest więc idealna dla osób, które muszą lub chcą ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. 

Posiada 11 automatycznych funkcji:

  • stek
  • kurczak
  • ryby i owoce morza
  • krewetki
  • bekon
  • mrożona żywność
  • frytki
  • warzywa
  • warzywa korzeniowe
  • pieczywo
  • wypieki, oraz:
  • pre heat (wstępne rozgrzewanie)
  • keep warm (utrzymywanie ciepła)
  • przypomnienie o potrząśnięciu koszem/przemieszaniu potrawy

Powyższe programy są już wstępnie zaprogramowane (po kliknięciu w daną ikonkę jest przypisana sugerowana temperatura i czas), ale oczywiście możemy każdą z wartości zmienić według uznania.


Zakres temperatur: 75'C-205'C . Przy włączeniu urządzenia pojawiają się wartości 180'C i 15 minut (które można zmienić).

Akcesoria dołączone w zestawie do frytkownicy:

  • ruszt, 
  • 5 igieł do szaszłyków, 
  • książka z ok. 40 przepisami i zdjęciami potraw (j.ang.), 
  • instrukcja (j. ang. oraz wydrukowana na kartkach A4 po polsku - bardzo drobny druk, ale można ją również znaleźć w internecie).

 


Jakie są moje spostrzeżenia po dłuższym użytkowaniu?

Plusy frytkownicy:

  • Umożliwia przygotowanie dań, bez tłuszczu lub z niewielką jego ilością. Idealna szczególnie do potraw, które zazwyczaj chłoną duże ilości oleju (np. frytki, ryba w panierce, schabowy, mielone, chipsy). 
  • Duża moc: 1700W.
  • Pojemny kosz 5,5 l. ma prostokątny kształt, dzięki któremu zmieścimy więcej niż w okrągłym (jednorazowo można przygotować nawet całego kurczaka). 
  • Szybkie i proste czyszczenie. Posiada odpinany wewnętrzny kosz, a obydwie części kosza z nieprzywierającą powłoką można myć w zmywarce.


  • Dzięki opracowanej technologii RAPID 360, gorące powietrze krąży ze wszystkich stron wokół potrawy, dając w efekcie równomierne pieczenie.
  • Obudowa anti-finger (nie widać śladów palców).
  • Latem nie nagrzewa się kuchnia, co ma miejsce w przypadku piekarnika (który trzeba rozgrzać, a po pieczeniu nadal przez dłuższy czas oddaje ciepło).
  • Można upiec małe porcje, przy mniejszym zużyciu prądu i krótszym czasie - idealne dla singli i rodzin 2-3 os. Wcześniej, do upieczenia 3 grzanek mąż rozgrzewał cały piekarnik, a teraz chwila i są gotowe, przy jednocześnie mniejszym zużyciu prądu.
  • Większy porządek w kuchni i oszczędność czasu. Smażąc na patelni trzeba stać i mieszać/przewracać, zawsze nam coś chlapie i musimy myć później płytę i patelnię. Tutaj tylko ewentualne przewrócenie na drugą stronę i kosze do mycia (można je myć w zmywarce).
  • Urządzenie można ze sobą zabrać np. do wynajmowanego domku letniskowego na wakacjach, gdzie nie ma zapewnionego wyżywienia.

Minusy frytkownicy (to tak naprawdę minusy większości frytkownic na rynku, może tylko pierwsze 4 dotyczą bezpośrednio tego modelu):

  • Brak podziału kosza na dwie części (ale można dokupić silikonowe wkłady z podziałką).
  • Brak osłony grzałki górnej (ale nie brudzi się mocno, bo po miesiącu użytkowania, tylko raz musiałam umyć grzałkę).
  • Ciężko wysuwa się szufladę (dzieci mają z tym problem). 
  • Grzałka jest tylko u góry, więc w połowie pieczenia trzeba zamieszać/obrócić pieczone produkty (ale jest np. inny model Cosori, który posiada grzałki u góry i od dołu). 
  • Przy wieloosobowej rodzinie lub na imprezy, niektóre potrawy bardziej się opłaca czasowo przyrządzić w piekarniku (gdy np. pieczemy duże blachy ciasta, 2-3 chleby jednocześnie lub na 2 piętrach dużą ilość mięsa i warzyw).
  • Zajmuje trochę miejsca na blacie (a podczas używania z każdej strony powinien być 13 cm odstęp od mebli/ścian.
  • Przy długiej pracy (np. ponad godzinnym suszeniu warzyw/owoców), wynosiłam frytkownicę do pomieszczenia gospodarczego. Jednostajny dźwięk wentylatora mnie usypiał, ponieważ mam otwartą kuchnię i siedziałam w pobliżu ;).

 

Dane techniczne:

zasilanie: 220-240 V, 50/60 hz
moc: 1700 W
zakres czasu: 1-60 min
zakres temperatur: 75°-205°C
wymiary urządzenia: 29,9 × 39,8 × 32,1 cm
pojemność kosza: 5,5 L
wymiary kosza: 23x22,5x10 cm
waga: 5,4 kg
cena: 669 zł

 

Porady dla użytkowników frytkownicy beztłuszczowej:

  1. Przed przyrządzeniem potrawy, zawsze nagrzewaj frytkownicę (funkcja pre heat). 
  2. Czas przyrządzania potraw należy dostosować do objętości zamieszczonego produktu (dłuższy czas dla kosza wypełnionego w połowie, krótszy dla produktów tylko zakrywających dno, np. odpowiednio cukinia 20 lub10 minut).
  3. Im bardziej suche produkty pieczemy, tym będą one potrzebowały większej ilości spryskania tłuszczem, np. surowy kalafior w panierce czy frytki warzywne, pieczarki wymagały spryskania, ale inne  potrawy już nie.
  4. Przepisy na piekarnik, należy przystosować do frytkownicy: piec krócej i w mniejszej temperaturze.


Podsumowując, dla mnie frytkownica, jest idealne do korzystania przez cały rok, ale najczęściej latem, kiedy na zewnątrz jest upał, a w domu ciepło i nie chcemy dodatkowo zwiększać temperatury przez rozgrzany piekarnik czy patelnię. 

Warto rozważyć zakup urządzenia, jeśli jesteś singlem, który nie chce małych porcji piec w piekarniku, lub posiadasz 2-4 osobową rodzinę albo gdy nie lubisz stać przy kuchence i smażyć na patelni, pilnować potraw, czy ograniczasz spożycie potraw smażonych, chłonących duże ilości tłuszczu.

Dzięki frytkownicy beztłuszczowej częściej przygotowuję rybę na obiad, przygotowuje się ją w niewielkiej ilości tłuszczu i nie czuć zapachu ryby w całym domu, jak w przypadku smażeniu na patelni.

W upalne i duszne lato, frytkownica była używana codziennie i cieszyłam się, że nie musiałam rozgrzewać piekarnika, czy smażyć na patelni.

Frytki z cukinii to hit w domu i robię je bardzo często, a chłopaki lubią też tradycyjne frytki z ziemniaków, odrobinę spryskane olejem oraz ekspresowe krakersy z tortilli.

Toster oddałam rodzicom, na jego miejscu stoi mój mini: piekarnik-toster-mikrofala-patlenia. 

Czy ją polecam? Tak. Porozmawiajcie też ze znajomymi, którzy mają frytkownicę i poznajcie ich zdanie ;).

Dajcie znać czy macie frytkownicę, co w niej najczęściej przygotowujecie? Co jest hitem w Waszym domu? Co planujecie jeszcze w przyszłości przygotować?

Poniżej przykładowe potrawy, które przygotowałam: pieczona owsianka, krakersy z siemienia, chipsy jabłkowe, suszona natka pietruszki, tortille z serem i wędliną, frytki z ziemniaków i batatów, krakersy z tortilli, ryba w panierce, udka kurczaka, warzywa, pieczarki, chrupiące chipsy z makaronu, chleb owsiany... 

W planach mam oczywiście testować kolejne (np. upiec całego kurczaka, ciasto piaskowe (piekłam już owsiane)), itd...  

 













 


 

 

 

Wpis powstał we współpracy z firmą Cosori Polska.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).