Zdrowe, bezglutenowe, chrupiące krakersy z siemienia lnianego. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy i dodatki.
Piekłam je również w wersji cienkich chlebków, z grubszego ciasta. Polecam szczególnie osobom z alergią na gluten, jako alternatywa chleba.
na ok. 28-30 szt.
Przepis na bezglutenowe, chrupiące krakersy z siemienia lnianego:
na ok. 28-30 szt.
- 100 g siemienia lnianego (u mnie złote)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżeczki cebuli suszonej (lub 1 łyżeczka cebuli w proszku)
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- opcjonalnie inne ulubione przyprawy lub zioła (np. suszone oregano, sezam, mak)
- ok. 80-90 ml wody
- Wsyp do blendera kielichowego wszystkie suche składniki i zblenduj na drobno.
- Przesyp do miski, wlej wodę i wymieszaj łyżką masę. Będzie na początku raczej klejąca, po kilku minutach zgęstnieje.
- Uformuj rękoma kulę ciasta.
- Pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia umieść ciasto i rozwałkuj wałkiem na grubość ok. 2-3 mm.
- Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokrój płaskie ciasto na dowolne kształty, (trójkąty/prostokąty).
- Arkusz papieru do pieczenia, do którego przyklejone jest ciasto, przełóż do kosza frytkownicy / blachę piekarnika. Piekłam we frytkownicy beztłuszczowej, więc podzieliłam ciasto na 2 części, aby arkusz papieru zmieścił się do kosza.
- Piecz w temperaturze 160'C, przez ok. 12 minut w rozgrzanej uprzednio frytkownicy (lub 180'C przez ok. 20 minut w piekarniku).
- Sprawdź krakersy po ok. 10 minutach pieczenia, a później co kilka minut, aby nie dopuścić do zbytniego spieczenia krakersów. Cieńsze, upieką się szybciej i staną się bardziej chrupiące. Im grubsze, tym dłużej trzeba je piec, aby były chrupiące.
- Będą gotowe, gdy boki będą miały lekko zmieniony kolor i będą lekko odchodzić od papieru.
- Po upieczeniu odłóż papier na kratkę do wystudzenia. Po kilkunastu minutach będą jeszcze bardziej chrupiące. Jeśłi nie będą dobrze odchodzić od papieru - oddzielaj je łopatką.
- Spożywaj same lub do ulubionych past kanapkowych (np. guacamole czy pasty z ciecierzycy)
Przepis na płaski chlebek z siemienia lnianego:
Wszystko wykonaj, jak w przypadku krakersów, ale ciasto rozwałkuj grubiej (na ok. 6-8mm) oraz pokrój na większe kawałki. Piecz dłużej i w niższej temperaturze, np. 140'C i ok. 25 minutPrzepis powstał przy współpracy z Cosori Polska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).