4 sierpnia 2023

Owsianka (lub ciasto owsiane) pieczone we frytkownicy beztłuszczowej (lub piekarniku)


Pieczona owsianka, którą możesz przygotować dla jednej osoby, jak i dla całej rodziny (odpowiednio zwiększając proporcje). Aby ją zbilansować, dodałam odżywkę białkową oraz orzechy. Dodatki wybierz według uznania.

Owsiankę możesz upiec w weekend na śniadanie lub zabrać ze sobą np. na drugie śniadanie do pracy. Może się piec rano (składniki przygotuj wieczorem), w czasie gdy szykujesz się do wyjścia. 

Jeśli przedłużysz czas pieczenia o 2-3 minuty, tak, aby całość się dobrze upiekła - będziesz mieć na śniadanie dużą porcję ciasta owsianego ;)

Swoją owsiankę upiekłam we frytkownicy beztłuszczowej Cosori (na funkcji pieczenia ciast), dzięki temu nie musiałam rozgrzewać całego piekarnika, żeby upiec w nim jedną miseczkę owsianki.


 

Składniki na 1 owsiankę pieczoną we frytkownicy beztłuszczowej (lub w piekarniku):

  • 4 czubate łyżki (44g) płatków owsianych górskich*
  • 150 g napoju roślinnego, np. kokosowego
  • 1 łyżka wegańskiej odżywki białkowej (u mnie słodzona, a jeśli masz niesłodzoną, dodaj erytrytol lub inne słodzidło według uznania) 
  • kilka pokrojonych drobno orzechów (u mnie nerkowce)
  • ulubione owoce (np. 1/2 nektarynki, łyżka borówek)

 

  1. Płatki wsyp do pojemnika żaroodpornego oraz dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców) i zalej mlekiem kokosowym .
  2. Wymieszaj i odstaw ma kilka minut (masa będzie rzadka).
  3. owsianka przed pieczeniem
  4. Dodaj owoce, wstaw do rozgrzanej frytkownicy i piecz w 160'C przez ok. 12-13 minut (zależy od grubości owsianki w pojemniku), aż brzegi będą ścięte a środek lekko wilgotny . / W piekarniku piecz w 180'C przez ok. 15-20 minut.
*jeśli masz alergię na gluten, użyj bezglutenowych płatków owsianych

owsianka po upieczeniu

Przejrzyj na blogu kilkanaście przepisów na owsianki, może któryś z nich również przygotujesz? ;)
 
 
Wpis powstał przy współpracy z Cosori Polska. 
 
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).