24 lipca 2023

Frytki z cukinii z frytkownicy beztłuszczowej

frytki z cukinii pieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Pierwsza potrawa, którą przygotowałam przy pomocy frytkownicy beztłuszczowej Cosori (pokazywałam ją jakiś czas temu na relacjach IG i FB), to frytki - ale takie w zdrowszej wersji: z cukinii, ze zdrowszą panierką i odrobiną oleju.

Najlepsze są ciepłe z keczupem. Można je zjeść jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.


Frytki z cukinii pieczone we frytkownicy beztłuszczowej:

  • 1 młoda cukinia 
  • 1 jajko S
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • panierka według uznania (bułka tarta/ panier z ciecierzycy/ mąka migdałowa) 
  • opcjonalnie pół łyżeczki oleju (do spryskania tuż przed pieczeniem)


  1. Cukinię umyj i pokrój na kawałki długości ok. 5 centymetrów. Każdy z tych kawałków pokrój wzdłuż w kratkę (tak jak na zdjęciu), żeby powstały frytki. Możesz też kroić w plastry, jeśli chcesz.


  2. W głębokim talerzu rozmieszaj dobrze jajko ze wszystkimi przyprawami.
  3. Do drugiego głębokiego talerza wsyp bułkę tartą (lub w zdrowszej wersji - mąkę migdałową lub panier z ciecierzycy). 
  4. Przełóż kawałki cukinii do talerza z jajkiem i dobrze wymieszaj.
  5. Następnie kładź po kilka frytek cukinii do talerza z panierką i obtaczaj z każdej strony.
  6. W międzyczasie rozgrzej frytkownicę do 195'C (jeśli nie masz, to piekarnik do 205'C).
  7. Ułóż w koszu frytki jedna obok drugiej, jeśli masz rożen - wstaw go i na piętrze ułóż kolejną warstwę. Jeśli chcesz, możesz spryskać olejem w sprayu z wierzchu (frytki będą jeszcze bardziej chrupiące). 

  8. Piecz na funkcji "frytki" w 195'C przez ok. 11 minut (zależy od mocy frytkownicy). Frytkownica przypomni w połowie pieczenia dźwiękiem o przemieszaniu zawartości kosza. Na koniec sprawdź czy poziom wypieczenia jest odpowiedni, jeśli nie - piecz jeszcze przez 1-2 minuty. 
  9. Frytki z cukinii podawaj gorące z ketchupem lub ulubionym dipem. 

 

 

Wpis powstał przy współpracy z Cosori Polska.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).