Miałam okazję przetestować 5 różnych rodzajów ryżu Britta: Biały, Parboiled, Brązowy Jaśminowy i Dziki (kolejność recenzji - od tych, które najbardziej mi smakowały).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeMjpG-ASlhV6jVhh02OxkA56absfBzlshraMY4eMh3psRpEUiGRHM_Zdj7ipQqo7e77syUWx-AS9wdYyzalo2kR2OIjtia0RtUwDGwz1GW1nj63dQD8NKziocs3HX1XHY24Skn3Hgjjs/s200/r_parb.jpg)
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,8 g
Węglowodany: 77,7 g
Tłuszcz: 0,6 g
Masa netto: 4x 100 g
Cena: 3,60-4,90 zł
Opinia: Rzeczywiście ryż po ugotowaniu był sypki, ziarna nie otwierają się jak w przypadku np ryżu brązowego czy białego. Delikatny w smaku. Zaletą jest jego uniwersalność, można go stosować do wszystkiego. U mnie bardzo dobrze sprawdził się na słodko. Polecam spróbować.
Ryż wykorzystałam do zrobienia:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRUE9p_iILRPML_3OihT9oeDG3RImOU8IgoSSKFrodnT5o7_YIW-_LAQ0SnlSy1Jufb8nF2sBvkQqwO0MQHK4IfXQD2oxIyFgsgax-7vPtFayAVfyV9WikIRXd8IB5st5elmy4Q_hwXdU/s200/r_dziki.jpg)
Zastosowanie: Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb, sałatek i egzotycznych potraw.
Masa netto: 4x 50 g
Cena: 17,49 zł
Opinia: Tego ryżu byłam najbardziej ciekawa, gdyż nigdy go nie jadłam, a jego wygląd intryguje. Po ugotowaniu ziarna są lekko twardawe, otwierają się, dodają smaku oraz eleganckiego wyglądu potrawom. Mały minus: ryż dla cierpliwych (gotowanie to aż 45min.) a w 1 torebce tylko 50g ryżu. Ryż bardzo ciekawy w smaku. Polecam koniecznie spróbować.
Ryż wykorzystałam do zrobienia:
Pikantna pierś kurczaka z curry i dzikim ryżem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKCCtG41lNne8RUrZVsVbE2mUNLxTxq0xFIjOVRUzVJ5-ZLAFDeNBmy5g5LaoYFdd_Hyz9Cel0T0dav6GXlJkpZtIqNKUrUlGxqBpo0n5pfOlLfi3_IWDsO-vAtYzJ1cvmQw7aDkxQ7eg/s200/r_jasmin.jpg)
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g
Zastosowanie: Naturalny, subtelny aromat ryżu współgra z potrawami kuchni tajskiej i azjatyckiej oraz z daniami z owoców morza i drobiu. Jest propozycją dla znawców kuchni klasycznej, jak i dla szukających nowych smaków i inspiracji kulinarnych.
Masa netto: 4x 100 g
Cena: 4,49 - 4,99 zł
Opinia: Jeśli ktoś myśli, że ryż będzie miał smak herbaty jaśminowej jest w błędzie - nie czuć jaśminu. Ryż jest bardzo dobry w smaku. Po ugotowaniu sypki, ziarna nie otwierają się. Idealnie komponuje się z potrawami z kuchni azjatyckiej. Zachęcam koniecznie do spróbowania.
Ryż wykorzystałam do zrobienia:
Pierś kurczaka po chińsku z ryżem jaśminowym
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk0w1XYNlrnx77ngEuyM8CozVNpJHrDslR8zkH63DkmiB-fhKsd_k_44OaQPJlvvdxU6SIF3jD7SQvPHCdE7WnCtxspdHF6jUwx2ciPFS0dcDHGELOfwGmmCMVA8PNId_DV8qx5DgvWyY/s200/r_braz.jpg)
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1349 kJ / 322 kcal
Białko: 7,1 g
Węglowodany: 76,8 g
Tłuszcz: 1,9 g
Zastosowanie: Ceniony przez konsumentów zdrowej żywności i wegetarian. Polecany do potraw mięsnych, dań z sosami oraz dań zapiekanych.
Masa netto: 4x 100 g
Cena: 3,60-4,90 zł
Opinia:Po ugotowaniu ziarna lekko otwierają się, wizualnie nie wyglądają tak ładnie jak np. w przypadku ryżu parboiled czy jaśminowego. Nie zauważyłam natomiast, żeby miał kleistą strukturę. Mały minus, że musimy go gotować 35min. Bardzo dobry w smaku, doskonale komponuje się zarówno z warzywami i rybą czy owocami. Polecam wypróbować.
Ryż wykorzystałam do zrobienia:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiV2VHkP2DQpqe-jnoLPaIgaImrCQ3A3ghhgLxdYu_ObUOssky9Swh-4q1h-i1EeZgBnAiFsqCB5bCJ69e48chJZSKbfCZx0icJnfxJThMD0KeWyO4JsEhAecIdZ7vL1kRpGtiWUKDN4kw/s200/r_bialy.jpg)
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g
Zastosowanie: Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.
Masa netto: 4x100g
Cena: 4,20 zł
Opinia: Ryż tradycyjny i chyba najczęściej używany przez większość z nas. Doskonale nadaje się do zup. Po ugotowaniu ziarna lekko otwierają się. Jego smak wszyscy znają dlatego dla odmiany polecam wypróbować inne smaki ;)
Ryż wykorzystałam do zrobienia:
Zupa pomidorowa z ryżem
Wszystkie rodzaje ryżu bardzo mi smakowały, polecam je wypróbować.
Szkoda, że nie napisałaś jaka jest ich cena rynkowa :)
OdpowiedzUsuńjuż dopisane:)
Usuń