17 sierpnia 2012

Zupa krem z pomidorów z ryżem

Zupa pomidorowa - każdy ma swoją wersję (a niektórzy nawet kilka;) ). Dziś zrobiłam wersję na bulionie z dodatkiem ryżu białego.

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200g włoszczyzny
  • pieprz, sól
  • siekana natka pietruszki
  • 200g ryżu białego (u mnie Britta)
  • kilka łyżek śmietany (niekoniecznie) 

Do gotującego się bulionu dodać włoszczyznę, podgotować, po czym wyjąć i zmiksować ją wraz z pomidorami z puszki (lub świeżymi). 
Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec przyprawić wg. smaku, dodać siekaną pietruszkę oraz ugotowany wcześniej ryż. Można też dodać trochę śmietany.

1 komentarz:

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks