17 sierpnia 2012

Zupa krem z pomidorów z ryżem

Zupa pomidorowa - każdy ma swoją wersję (a niektórzy nawet kilka;) ). Dziś zrobiłam wersję na bulionie z dodatkiem ryżu białego.

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200g włoszczyzny
  • pieprz, sól
  • siekana natka pietruszki
  • 200g ryżu białego 
  • kilka łyżek śmietany (niekoniecznie) 

Do gotującego się bulionu dodać włoszczyznę, podgotować, po czym wyjąć i zmiksować ją wraz z pomidorami z puszki (lub świeżymi). 
Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec przyprawić wg. smaku, dodać siekaną pietruszkę oraz ugotowany wcześniej ryż. Można też dodać trochę śmietany.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).