18 sierpnia 2012

Pikantna pierś kurczaka z curry i dzikim ryżem

Pikantna pierś kurczaka z curry i dzikim ryżem
Kurczak na ostro podany na dzikim ryżu - prosty i prezentujący się ciekawie na talerzu przepis. Niestety na dziki ryż trzeba poczekać aż 45 minut, ale warto ze względu na oryginalny smak i wygląd.
  • 400 g piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka dowolnego sosu pikantnego (np. słodko-kwaśnego)
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1-4/1-3 szklanki wody
  • 150 g ryżu dzikiego (u mnie Britta)

  1. W misce wymieszać mąkę z curry i przyprawą do kurczaka. 
  2. Wrzucić pierś pokrojoną na kawałki i dobrze obtoczyć. 
  3. Smażyć na gorącym oleju. 
  4. Pod koniec smażenia dolać pikantny sos oraz stopniowo wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. 
  5. Wymieszać i poddusić jeszcze kilka minut. 
  6. Podawać z ryżem ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks