▼
31 stycznia 2013
29 stycznia 2013
26 stycznia 2013
Muffinki z białej fasoli z czekoladą i wiórkami kokosowymi
Zdrowsza wersja muffinek. Zrobione na wzór ciasta z białej fasoli. Wyszły wilgotne i bardzo smaczne, za sprawą dodatku dużej ilości czekolady ;)).
Są idealne do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy.
Herbata z imbirem na chłodne dni oraz nowości Teekanne
Zimą często przygotowuję herbatę z imbirem, miodem i cytryną. Tym razem do jej przygotowania użyłam herbaty "Ginger & Lemon" firmy Teekanne.
23 stycznia 2013
Oszczędny gulasz z cebulą i kaszą gryczaną
Jeśli zależy Wam na czasie, to polecam karkówkę - szybciej się ugotuje.
Na blogu znajdziecie też przepisy na różne gulasze i sosy, zachęcam do przejrzenia etykiety "gulasz/sos".
20 stycznia 2013
18 stycznia 2013
Ciasto fasolowe z kokosem i czekoladą (jak sernik)
Robiłam już kilka wypieków z fasoli, zarówno na słono, jak i na słodko.
Tym razem upiekłam eksperymentalne ciasto fasolowe w wersji białej, z wiórkami kokosowymi. Wyszło ciekawe w smaku, lekko wilgotne, z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi, podobne w konsystencji do sernika.
Przy drugim podejściu, dodałam kawałki czekolady do środka ciasta i było jeszcze lepsze.
Tym razem upiekłam eksperymentalne ciasto fasolowe w wersji białej, z wiórkami kokosowymi. Wyszło ciekawe w smaku, lekko wilgotne, z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi, podobne w konsystencji do sernika.
Przy drugim podejściu, dodałam kawałki czekolady do środka ciasta i było jeszcze lepsze.
17 stycznia 2013
Jak rozłupać orzecha kokosowego i zrobić wiórki kokosowe?
Ostatnio pisałam Wam na Facebooku, że otrzymałam ciekawą niespodziankę: orzech kokosowy! Niestety paczka nie była podpisana i nie wiem od kogo dostałam ten oryginalny prezent... :(
Tak czy inaczej postanowiłam coś z niego zrobić. Ale, żeby coś zrobić, najpierw musiałam rozłupać kokosa...
Tak czy inaczej postanowiłam coś z niego zrobić. Ale, żeby coś zrobić, najpierw musiałam rozłupać kokosa...
16 stycznia 2013
14 stycznia 2013
Gulasz ze schabem, papryką i kurkami
Lubię robić na obiad gulasz, bo za każdym razem dodaję różne składniki, w zależności od aktualnych zapasów w domu i otrzymuję zawsze trochę inny smak:)
Gdy znudzą mi się ziemniaki, ryż i kasza gryczana gotuję do obiadu kaszę jęczmienną. Tym razem wybrałam pęczak.
Gdy znudzą mi się ziemniaki, ryż i kasza gryczana gotuję do obiadu kaszę jęczmienną. Tym razem wybrałam pęczak.
10 stycznia 2013
3 stycznia 2013
Najszybsza zupa pomidorowa
Zazwyczaj, gdy zostaje mi rosół z poprzedniego dnia, robię szybka zupę pomidorową. Wystarczy puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy, do tego makaron i mam obiad w 10-15 minut.