30 grudnia 2014

Sałatka imprezowa z tortellini, kurczakiem i brokułem

Sałatka, którą przygotujesz w pół godziny, a jeśli masz np. brokuły i kurczaka z poprzedniego dnia - jeszcze szybciej. Idealna na imprezę, Święta czy Sylwestra. Jest smaczna, sycąca i znika ekspresowo.

21 grudnia 2014

Czekoladowe trufle z chili - doskonałe na prezent


Czekoladowe trufle z chili powstały na świątecznych warsztatach kulinarnych z Winiary (zdj. VML Polska). Autorem przepisu jest kucharz Piotr Bruś Klepacki.  
Trufle robi się bardzo prosto. Możemy je później zapakować w ozdobne pudełeczko i podarować komuś w prezencie.

19 grudnia 2014

Koktajl szpinakowy z mlekiem sojowym

Smaczny i zdrowy koktajl z dodatkiem szpinaku. Nadal nie mogę przekonać dziecka do koktajli w kolorze zielonym. Macie może na to jakiś sposób? ;)

„Kuchnia Fit” K. Gaca - recenzja książki


" 'Kuchnia Fit' to nie jest książka dla osób, które chcą redukować większą ilość kilogramów. Będzie ona natomiast idealnym wsparciem dla każdej osoby, która ten proces zakończyła, czyli jest już po wyprowadzeniu z diety" - wyjaśnia Konrad Gaca.
To już druga książka Gacy (o pierwszej: "Konrad Gaca. Moje odchudzanie", pisałam jakiś czas temu - można w niej znaleźć dużo wskazówek dotyczących odchudzania).

Warsztaty kulinarne z Alpro

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne z Alpro. Produkty tej firmy znam dobrze (ze względu na nietolerancję na mleko krowie), dlatego też chętnie zdecydowałam się na wzięcie w nich udziału. Warsztaty odbyły się w Warszawie w Smart Art Studio.

16 grudnia 2014

Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem

Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem
Śledzie, które robiliśmy podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Winiary. Autorem przepisu jest kucharz Piotr Bruś Klepacki. Może zrobicie je na Święta? Robi się je bardzo szybko.

Świąteczne warsztaty kulinarne z Winiary


W ostatni weekend odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne zorganizowane przez Winiary.
Spotkaliśmy się w pięknie przyozdobionym studiu kulinarnym CookUp w Warszawie.

11 grudnia 2014

"Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny" G. Łapanowski, M. Sobczak - recenzja książki

Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny" G. Łapanowski, M. Sobczak - recenzja książki

"Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak to książka dla każdego, kto gotuje dla siebie i rodziny oraz dba o zdrowie. 
"To książka książka pełna miłości, pasji i dobrego jedzenia, książka dla osób świadomie wybierających zdrowe zasady odżywiania. To początek przygody ze zdrowym i kreatywnym spojrzeniem na to, co na talerzu czy w torbie na zakupy". 

10 grudnia 2014

Bigos

Bigos doskonale syci. Można go przygotować na wiele sposobów, za każdym razem zmieniając nieco dodatki. Znam różne wersje bigosu, ale ostatnio zrobiłam z samym mięsem i grzybami. Nie robię go zbyt często, najczęściej na Święta lub w okresie jesienno-zimowym. 

9 grudnia 2014

Warsztaty kulinarne "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Akademii Smaku Bosch

zdj. Bosch Home Polska

Kiedy otrzymałam zaproszenie na warsztaty kulinarne Akademii Smaku Bosch, nie zastanawiałam się długo, bowiem tematem przewodnim była "Kuchnia w parze ze zdrowiem".