Kleftiko - typowo grecka potrawa - to zapiekane kawałki mięsa z warzywami w pergaminie (lub cieście filo). Danie, które robi się prawie samo - nie trzeba mieszać czy doglądać w piekarniku, wystarczy wszystko pokroić i zawinąć.
Przygotowałam je wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo.
Całość należy dosyć mocno przyprawić, aby danie nie było mdłe.
Zamiast wieprzowiny możesz użyć kurczaka lub rybę, odpowiednio dobierając warzywa, które szybciej się upieką.
Jeśli masz dużo czasu, miskę z mięsem i warzywami odstaw do lodówki na 1-2 godziny, jeśli nie, możesz piec od razu. Jeśli nie lubisz któregoś składnika, możne go spokojnie pominąć.
Czas przygotowania to ok. 20 minut, pieczenia 90 minut.
- 400 g łopatki wieprzowej (lub innego mięsa)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 4 plastry fety
- 1 duży pomidor
- 1 cytryna
- 100 ml białego wina
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- sól
- przyprawy Galeo: pieprz czary mielony, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, oregano, liście laurowe
- dodatki: sznurek oraz pergamin/ papier do pieczenia (najlepiej z powłoką silikonową)
- Mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i przypraw przyprawami.
- Dodaj kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Do miski dodaj pokrojone w grube plastry marchew, pietruszkę i boczek, cząstki cebuli
oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Wymieszaj. - Wytnij 15 dużych kwadratów z pergaminu/papieru do pieczenia. Ułóż trzy warstwy pod różnym kątem tak, aby powstały rozety.
- Na każdej rozecie ułóż mięso z warzywami, a na wierzch plaster fety oraz pomidora i przykryj plastrem cytryny.
- Zwiń do środka i zawiąż nitką na kształt sakwy.
- Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz 90 minut w 170'C.
Próbowałam przepisu, jednak chyba nie mam daru bo te sakiewki mi się rozleciały. Być może za dużo farszu dałam
OdpowiedzUsuńTrzy warstwy papieru do pieczenia powinny spokojnie wytrzymać. Nie rozpadła się nam żadna sakiewka podczas pieczenia. Rozumiem, że chodzi o papier, a nie o wiązanie?
UsuńMogło być za dużo farszu, za bardzo wypchane sakiewki; mógł być kiepski papier lub zbyt duży dodatek marynaty z mięsa mógł rozmoczyć szybciej papier.
Zachęcam do ponownego podejścia do pieczenia.
Mnie też sakiewki nie utrzymały mięsa ;( jakiego papieru używałaś?
OdpowiedzUsuńPiekłam na warsztatach, niestety nie pamiętam jaki to był dokładnie papier :(.
UsuńGotowe sakiewki zawincie w folie aluminiowa.
OdpowiedzUsuń