Dla wielbicieli owsianek i kokosa - tym razem kolejna odsłona owsianki.
Zrobiłam ją w wersji wegańskiej, ale oczywiście możesz użyć tradycyjnego mleka i jogurtu. Dodatek płatków kokosowych sprawia, że owsianka przyjemnie chrupie.
Proporcji używam zazwyczaj "na oko", sypię 1/4 wysokości rondelka płatków, zalewam do 3/4 wodą i ewentualnie później dolewam wody lub gdy jest za rzadka - nasiona chia.
- ok. 1/3 szklanki płatków owsianych górskich*
- ok. 1 szklanki wody lub napoju roślinnego, np. kokosowego
- 2 łyżki prażonych płatków kokosowych /wiórków kokosowych lub muesli crunchy
- mały jogurt kokosowy smakowy np. o smaku mango (lub kokosowy naturalny plus owoce i erytrol)
- opcjonalnie inne dodatki wg uznania (dla insulinoopornych polecam np.: nasiona chia, cynamon, olej kokosowy)
- Do gotującej się wody (napoju roślinnego) dodaj płatki i gotuj na małym ogniu do miękkości płatków.
- Pod koniec dodaj np. nasiona chia, cynamon czy odrobinę oleju kokosowego.
- Tuż przed podaniem dodaj płatki kokosowe (lub crunchy) oraz jogurt.
*dla osób z nietolerancją, bezglutenowych
Nigdy nie jadłam takiej owsianki.
OdpowiedzUsuńZatem zachęcam kiedyś do wypróbowania. Pod etykietą "owsianka" jest spoty wybór różnych wersji.
Usuń