18 grudnia 2022

Kokosowa owsianka (wersja wegańska lub tradycyjna)

Dla wielbicieli owsianek i kokosa - tym razem kolejna odsłona owsianki

Zrobiłam ją w wersji wegańskiej, ale oczywiście możesz użyć tradycyjnego mleka i jogurtu. Dodatek płatków kokosowych sprawia, że owsianka przyjemnie chrupie.

Proporcji używam zazwyczaj "na oko", sypię 1/4 wysokości rondelka płatków, zalewam do 3/4 wodą i ewentualnie później dolewam wody lub gdy jest za rzadka - nasiona chia.

 

  • ok. 1/3 szklanki płatków owsianych górskich*
  • ok. 1 szklanki wody lub napoju roślinnego, np. kokosowego
  • 2 łyżki prażonych płatków kokosowych /wiórków kokosowych lub muesli crunchy
  • mały jogurt kokosowy smakowy np. o smaku mango (lub kokosowy naturalny plus owoce i erytrol)
  • opcjonalnie inne dodatki wg uznania (dla insulinoopornych polecam np.: nasiona chia, cynamon, olej kokosowy)
  1. Do gotującej się wody (napoju roślinnego) dodaj płatki i gotuj na małym ogniu do miękkości płatków. 
  2. Pod koniec dodaj np. nasiona chia, cynamon czy odrobinę oleju kokosowego.
  3. Tuż przed podaniem dodaj płatki kokosowe (lub crunchy) oraz jogurt.

 *dla osób z nietolerancją, bezglutenowych

 

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej owsianki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem zachęcam kiedyś do wypróbowania. Pod etykietą "owsianka" jest spoty wybór różnych wersji.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).