12 grudnia 2022

Domowe muesli crunchy


Jeśli sprawdzicie skład kupionego muesli - albo będzie duża zawartość cukru (przez kandyzowane owoce lub dodatek syropu g-f) albo składniki nie do końca takie, jak lubicie. 

Zachęcam zatem do przygotowania domowego, chrupiącego muesli w zdrowszej wersji. 

Baza to płatki owsiane górskie, a dodatki i ich ilość - zależą już od Waszych upodobań.

Możesz je zjeść np. z jogurtem pitnym, zwykłym jogurtem, napojem roślinnym. 

To idealny pomysł na prezent dla kogoś, kto dba o zdrowe odżywianie.


 Przepis na zdrowe, domowe muesli crunchy:

  • płatki owsiane górskie
  • płatki kokosowe lub gotowe płatki/chipsy kokosowe z erytrolem
  • siemię lniane jasne
  • nasiona chia
  • jagody goji
  • ulubione orzechy (nerkowce, migdały, laskowe prażone)
  • plus dodatkowe składniki, które najbardziej lubisz, np. morele/śliwki suszone, żurawina, nasiona słonecznika, pestki dyni,  itp.

 

  1. Płatki owsiane i kokosowe podpraż na suchej patelni, aż zmienią delikatnie kolor - uwaga- często mieszaj. (Jeśli masz gotowe podprażone chipsy kokosowe - dodaj je w ostatnim etapie (p.4), razem z innymi dodatkami).
  2. Pod koniec prażenia, dodaj erytrol i trochę cynamonu.
  3. Wysyp na dużą blaszkę i poczekaj aż całość ostygnie. 
  4. Dodaj ulubione dodatki. Wymieszaj i zamknij w słoiku.



Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).