Robiłam już wcześniej podobne koktajle, np. z bananem, truskawkami, czy brzoskwiniami albo z dodatkiem kaszy jaglanej lub gryczanej. Tym razem będzie z dodatkiem jesiennych owoców: gruszki i jabłka.
W okresie jesienno-zimowym, płatki zalewamy częściowo gorącą wodą, aby otrzymać ciepły koktajl i rozgrzać się z rana.
- 1 bardzo duże jabłko (lub 2 małe)
- 1 gruszka
- 3 plasterki obranej cytryny
- 5-6 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych*
- trochę gorącej wody
- ok. 100-150 ml mleka kokosowego (lub wody)
- Płatki owsiane wsyp do blendera kielichowego i zalej gorącą wodą (jeśli chcesz ciepły koktajl) do poziomu płatków.
- Umyj owoce, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne (skórka może zostać).
- Do blendera przełóż owoce, zalej mlekiem kokosowym lub wodą.
- Zmiksuj dokładnie i ewentualnie uzupełnij wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (moje dziecko woli gęsty koktajl, który wyjada łyżeczką, ja wolę rzadszy, do picia).
* Dla osób nietolerujących glutenu - bezglutenowych.
... uwielbiam te koktajle. Wersja z gruszką wymiata! Idealna, jesienna i pyszna alternatywa dla przejedzonej już owsianki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Bardzo fajny energetyczny napitek :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie spisuję przepis i do dzieła :D
OdpowiedzUsuń