Zimą często dodaję do niej kiwi, które zawiera dużo witaminy C.
Polecam również wypróbować owsiankę o innym smaku, np. jagodową czy kokosową.
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich*
- 3 szt. kiwi (2 do owsianki + 1 do przyozdobienia)
- ok. 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie domowe mleko migdałowe) lub wody
- 1 łyżka suszonej żurawiny (lub innych bakalii)**
- pół jabłka startego na tarce (lub 2 łyżki domowego musu jabłkowego)
- dodatkowo na wierzch ulubione bakalie i nasiona (np. chia, siekane migdały, żurawina)
- Do gotującego się mleka lub wody wsyp płatki, 1 łyżkę żurawiny i 2 łyżki domowego musu jabłkowego.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, często mieszając (uzupełniając ewentualnie płynem według uznania).
- Kiwi obierz, 2 sztuki pokrój w kostkę, 1 w półplasterki.
- Do ugotowanej owsianki dodaj pokrojone w kostkę 2 kiwi, wymieszaj i przełóż do miseczki.
- Ozdób, według uznania: plasterkami kiwi nasionami chia, siekanymi migdałami, żurawiną.
*dla osób z nietolerancjami - bez glutenu
**diabetycy pomijają
Uwielbiam owsiankę, szczególnie z kiwi. Takie rozwiązanie na śniadanie jest bardzo smaczne i daje dużo energii :)
OdpowiedzUsuńsmakowo wygląda, ja nie lubię tego typu jedzonka ale chyba na takie coś bym się skusiła :P
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :) A jak się ma wybredne dziecko, trzeba się starać aby jedzenie wyglądało atrakcyjnie ;).
Usuń�� + owsianka = ♥ ♥
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie! Nie jadłam nigdy owsianki z kiwi. Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śniadania-owsianki i przepis na pewno wykorzystam:-)
OdpowiedzUsuńAlu, cieszę się bardzo, że korzystasz z przepisów. Zachęcam też do przejrzenia innych pomysłów na śniadania (i nie tylko ;)).
Usuń