Ten zdrowy chleb bez mąki i drożdży, z namoczonych ziaren komosy, jest idealny dla osób z nietolerancją na gluten czy odżywiających się z niskim IG (komosa ma IG=35).
Wychodzi wilgotny w środku, a chrupiący z zewnątrz. Na pewno jeszcze kiedyś go upiekę, ale póki co, mój codzienny ulubieniec, to nadal chleb owsiany ;).
- 300 g komosy ryżowej (quinoa)
- 60 g nasion chia
- 1 szklanka wody (250 ml), (pół będzie do namoczenia chia, pół do zmiksowania komosy)
- 4 łyżki oleju
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- wierzch: po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
- Komosę ryżową zalej dużą ilością wody wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny. Wymieszaj i trzymaj w lodówce przez całą noc.
- Nasiona chia wsyp do miski, wlej 125ml wody (połowę szklanki), wymieszaj i również odstaw do lodówki.
- Następnego dnia, odcedź ziarna komosy na sitku.
- Do malaksera (lub blendera) dodaj drugą połowę szklanki wody (125ml), chia, sok z cytryny, olej, sodę i sól oraz komosę.
- Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dokładnie zmiksowane (im drobniej, tym lepiej).
- Przełóż ciasto do silikonowej keksówki. Wierzch możesz posypać pestkami dyni i słonecznika.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 160'C i piecz przez ok. 90 minut.
- Wystudź ciasto przez pół godziny w foremce, a następnie wyjmij.
- Najlepiej kroić po kilku godzinach od wypieku (dosyć grube kromki, aby się nie rozpadły).
Źródło: thehealthychef.com
Cudowne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowych. Przede wszystkim chleb jest pełny wartości odżywczych, co jest istotne dla osób zmagających się na co dzień z celiakią i niedoborami żywieniowymi.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Bezglutenowcy powinni być zachwyceni. Ale zachęcam do wypieku wszystkich :)
UsuńSuper chlebek, na pewno jest sycący. Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńpiekłam go w automacie z panasnonica, jednak troszkę zmodyfikowałam przepis po swojemu. Nie mniej jednak przepis jest genialny. I chyba co najważniejsze- banalnie prosty.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, przepis banalny. Chlebek zawsze wychodzi.
UsuńKusząco wygląda, upiekę go dla swojej rodzinki.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam :).
UsuńCzy te skdniki trzeba miksowac czy tylko wyrobic ? Dzieki za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńTak, jak napisałam w opisie, trzeba zmiksować w blenderze.
UsuńMożna użyć komosy jasnej, jak i kolorowej ??
OdpowiedzUsuńtak
UsuńRewelacyjny przepis, nie trzeba być mistrzem gotowania ani dysponować dużą ilością czasu na prowadzenie domu, żeby chlebek się udał :) Zbawienie dla bezglutenowców. U mnie ten przepis jest w stałym użyciu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chlebek zasmakował :). To rzeczywiście idealna opcja dla bezglutenowców, jak również dla osób odżywiających się z niskim IG czy każdego, kto potrzebuje odmiany.
Usuńwygląda kusząco i tylko podobnie wygląda, jak chleb. smakuje fatalnie, wyrób miękki, glutowaty a i tak piekłem ponad 2i pół godziny.
OdpowiedzUsuńzupełnie nieprzydatny przepis.
Pierszy i ostani raz go zrobiłem. Pozdrawiam
Witaj, czy na pewno robiłeś wszytko dokładnie jak w przepisie?
UsuńRobiłam go do tej pory kilka razy i był ok.
Ktoś wyżej napisał, że to jego stały przepis na chleb, więc też mu wychodzi. Chleb jest wilgotny w środku, ale nie jest na pewno glutowaty - może było użyte za dużo wody? (najlepiej wodę ważyć na wadze w takich przepisach). Zachęcam do spróbowania pozostałych przepisów na chleb, jest ich u mnie sporo.
Mam pytanie odnośnie składu, a dokładnie czterech łyżek oleju. Co to za olej dokładnie ma być, może oliwa z oliwek?
OdpowiedzUsuńTaki, jakiego używasz do pieczenia, może być oliwa z oliwek (lub oliwa z oliwek z wytłoczyn).
Usuń