Kocham makowce pod każdą postacią. Piekłam kiedyś bezglutenowy makowiec bez mąki i tłuszczu. Ta wersja trochę przypomina go w smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Jest w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej.
Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg).
Mój następny robot będzie miał na pewno maszynkę do mielenia, a tymczasem skorzystałam z gotowej masy makowej - dzięki temu makowiec robi się ekspresowo.
Jeśli wolicie sami mielić mak, wówczas trochę więcej czasu trzeba będzie poświęcić na jego wykonanie (drugą wersję przepisu zamieszczam na końcu).
▼
26 marca 2016
Warsztaty kulinarne "Kasza" - z T. Jakubiakiem i P. Ogińskim
Dzięki uczestnictwu w konkursie Akademii Smaku "Kasza na zdrowie" i zgłoszonemu przeze mnie przepisowi, zakwalifikowałam się do udziału w warsztatach kulinarnych. Tematem przewodnim warsztatów była oczywiście kasza.
Kocham kaszę pod każdą postacią, dlatego wygrana w konkursie i udział w warsztatach bardzo mnie ucieszyły.
Kocham kaszę pod każdą postacią, dlatego wygrana w konkursie i udział w warsztatach bardzo mnie ucieszyły.
Jak zrobić zakupy spożywcze bez wychodzenia z domu?
Wystarczy usiąść przed komputerem, wybrać produkty i zamówić. Zajmuje to mniej więcej od 20 minut (jeśli mamy już gotowe listy zakupowe produktów zapisane w danym sklepie sklepie) - do ponad godziny (jeśli jest to nowy sklep i chcemy dokładnie przejrzeć asortyment).
20 marca 2016
"Smakowita Ella" E. Woodward - recenzja książki
Na rynku całkiem niedawno pojawiła się pozycja kulinarna, na którą warto zwrócić uwagę. To książka "Smakowita Ella" autorstwa Elli Woodward.
W dosyć obszernym wstępie autorka opisuje swoją historię. Od zawsze była uzależniona od słodkiego. Choroba skłoniła ją do zmiany sposobu odżywiania. Dzięki tej zmianie, wyleczyła się z ciężkiej choroby, a przy okazji znalazła swoją życiową pasję: gotowanie i prowadzenie bloga kulinarnego.
W dosyć obszernym wstępie autorka opisuje swoją historię. Od zawsze była uzależniona od słodkiego. Choroba skłoniła ją do zmiany sposobu odżywiania. Dzięki tej zmianie, wyleczyła się z ciężkiej choroby, a przy okazji znalazła swoją życiową pasję: gotowanie i prowadzenie bloga kulinarnego.
15 marca 2016
Tofucznica, czyli jajecznica bez jaj
Tofucznica jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią jajka, ale nie mogą ich jeść, ze wzgledu na nietolerancję (lub jako alternatywne danie dla wegan).
Robi się ją prawie tak szybko, jak tradycyjną. Smakuje odrobinę inaczej, choć przypomina smak jajek.
Dodatek czarnej soli sprawia, że w naturalnym w smaku tofu, pojawia się smak jajka (sól do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet).
To wersja podstawowa, dodatki każdy może zmienić według upodobań.
Robi się ją prawie tak szybko, jak tradycyjną. Smakuje odrobinę inaczej, choć przypomina smak jajek.
Dodatek czarnej soli sprawia, że w naturalnym w smaku tofu, pojawia się smak jajka (sól do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet).
To wersja podstawowa, dodatki każdy może zmienić według upodobań.
7 marca 2016
Quinoa z kiwi i morwą - zamiast owsianki na śniadanie
Znudził Ci się smak płatków owsianych w owsiance? Może zamiast nich użyjesz płatków quinoa? Smak będzie nieco inny, a przy okazji otrzymasz bardzo zdrowe i smaczne śniadanie.
Info dla osób z nietolerancjami: danie jest bez glutenu, bez mleka, wegańskie.
Dodatek cukru kokosowego dodaje ciekawego smaku, ale jeśli go nie masz, oczywiście może być też coś innego zamiast niego.
Info dla osób z nietolerancjami: danie jest bez glutenu, bez mleka, wegańskie.
Dodatek cukru kokosowego dodaje ciekawego smaku, ale jeśli go nie masz, oczywiście może być też coś innego zamiast niego.
6 marca 2016
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane z pieczarkami to dobry pomysł na szybką i smaczną świąteczną przekąskę. Sprawdzą się również jako przystawka na imprezie lub kolacji.
Przepis z książki: "Święta bez pszenicy" M. Szloser.
Przepis z książki: "Święta bez pszenicy" M. Szloser.
Jonizator wody Aquator Silver plus
"Woda
jest podstawą życia na Ziemi. Bez wody życie biologiczne jest
niemożliwe w jakiejkolwiek formie. Rodzimy się, posiadając w organizmie
więcej niż 90% wody. Woda
dostarcza do komórek składniki odżywcze oraz zabiera pozostałości
metaboliczne.
W miarę upływu lat, zawartość wody stale zmniejsza się i spowalnia metabolizm, pogarsza przepływ krwi, a co za tym idzie, zmniejsza się dostawa składników odżywczych do narządów wewnętrznych i tkanek. W wieku 70 lat zawartość wody w organizmie stanowi tylko 55–60%. Jest zatem oczywiste, że stan naszego zdrowia zależy bezpośrednio od tego, ile i jakiego rodzaju wodę pijemy.
W miarę upływu lat, zawartość wody stale zmniejsza się i spowalnia metabolizm, pogarsza przepływ krwi, a co za tym idzie, zmniejsza się dostawa składników odżywczych do narządów wewnętrznych i tkanek. W wieku 70 lat zawartość wody w organizmie stanowi tylko 55–60%. Jest zatem oczywiste, że stan naszego zdrowia zależy bezpośrednio od tego, ile i jakiego rodzaju wodę pijemy.
4 marca 2016
Zdrowsza wersja pizzy (bez glutenu, na spodzie z ciecierzycy)
Ciasto nie zawiera drożdży oraz mąki - idealne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Dodatki można zmieniać, według upodobań.
1 marca 2016
Quinoa (komosa ryżowa) z kiełkami stir fry - superfood na talerzu
Komosa ryżowa (quinoa) to bardzo wartościowe ziarno, pochodzące z Ameryki Płd. Zawiera sporo białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu i innych składników mineralnych. Należy do grupy tzw. superfood czyli (super żywności).
Quinoa jest niestety nadal mało popularna na polskich stołach. Pewnie częściowo za sprawą jej ceny (ok 19 zł/kg, a w wersji eco jeszcze droższej), dla porównania za najtańsze polskie kasze zapłacimy ok. 3-6 zł/kg. Jednak mimo jej ceny, warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, chociaż od czasu do czasu.
Quinoa jest niestety nadal mało popularna na polskich stołach. Pewnie częściowo za sprawą jej ceny (ok 19 zł/kg, a w wersji eco jeszcze droższej), dla porównania za najtańsze polskie kasze zapłacimy ok. 3-6 zł/kg. Jednak mimo jej ceny, warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, chociaż od czasu do czasu.