▼
25 kwietnia 2016
Kleftiko - sakiewki z mięsem i warzywami
Kleftiko - typowo grecka potrawa - to zapiekane kawałki mięsa z warzywami w pergaminie (lub cieście filo). Danie, które robi się prawie samo - nie trzeba mieszać czy doglądać w piekarniku, wystarczy wszystko pokroić i zawinąć.
Przygotowałam je wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo.
"Diet coaching" U. Mijakoska - recenzja książki
"Diet coaching" Urszuli
Mijakoskiej to pierwsza polska książka o świadomym odżywianiu się."
To nie jest książka z jakąś gotową dietą, ale poradnik, który pomaga lepiej poznać siebie i swoje prawdziwe potrzeby żywieniowe.
Autorka nie koncentruje się wyłącznie na utracie kilogramów. Przedstawia w książce sposób na zdrowy styl życia, wykorzystując przy tym techniki coachingu, aby na stałe zmienić nawyki żywieniowe.
To nie jest książka z jakąś gotową dietą, ale poradnik, który pomaga lepiej poznać siebie i swoje prawdziwe potrzeby żywieniowe.
Autorka nie koncentruje się wyłącznie na utracie kilogramów. Przedstawia w książce sposób na zdrowy styl życia, wykorzystując przy tym techniki coachingu, aby na stałe zmienić nawyki żywieniowe.
14 kwietnia 2016
"Kulki mocy" z morwą i daktylami
Już jedna sztuka zaspokoi apetyt na nie, ponieważ pralinki są baaardzo słodkie.
Wygodne do zapakowania i zabrania ze sobą np. do pracy czy szkoły lub do podania na imprezie.
13 kwietnia 2016
Quiche z porem i szynką
To szybkie danie imprezowe, czy np. na kolację - przygotowanie i pieczenie zajmuje w sumie pół godziny.
Warsztaty kulinarne z Galeo
Kilka dni temu wzięłam udział w ciekawych warsztatach kulinarnych z marką Galeo, pod hasłem „Światowe standardy w domowym wydaniu”. Przygotowaliśmy potrawy, których nazwy każdy z nas kiedyś słyszał, ale niekoniecznie wiedział jak je dokładnie przygotować.
Spotkanie miało miejsce 9 kwietnia 2016 r. w Studiu Kulinarnym CookUp w Warszawie (studio ma też oddział w Poznaniu - mam więc cichą nadzieję, że kiedyś tu również będą zorganizowane spotkania z blogerami ;) ).
11 kwietnia 2016
Komosa ryżowa z poledwiczką kurczaka i fasolką
Propozycja na smacznie obiadowe danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz je również spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.
Komosa ryżowa (quinoa) jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, a odkryłam ją całkiem niedawno. Zachęcam Was do przygotowania.
Komosa ryżowa (quinoa) jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, a odkryłam ją całkiem niedawno. Zachęcam Was do przygotowania.
8 kwietnia 2016
Placuszki z ziaren (wegańskie, bezglutenowe) z mąką kasztanową
Moje dziecko bardzo lubi placuszki. Postanowiłam zrobić je z mieszanki ziaren, którą mam zawsze w lodówce.
W zależności od rodzaju użytych ziaren do mieszanki (oraz mąki) - kolor i smak placuszków może być za każdym razem nieco inny.
Placuszki te pieką się trochę dłużej i na trochę mniejszym ogniu, ze względu na brak jajka (w wersji nie wegańskiej jak najbardziej, jajko można dodać, zmniejszając ilość płynu).
W zależności od rodzaju użytych ziaren do mieszanki (oraz mąki) - kolor i smak placuszków może być za każdym razem nieco inny.
Placuszki te pieką się trochę dłużej i na trochę mniejszym ogniu, ze względu na brak jajka (w wersji nie wegańskiej jak najbardziej, jajko można dodać, zmniejszając ilość płynu).
7 kwietnia 2016
Domowa mąka bezglutenowa z ziaren
Postanowiłam więc zrobić większą ilość mąki z samych ziaren. Przechowuję ją w lodówce i w razie potrzeby, dodaję do różnych wypieków (najczęściej do placuszków, naleśników czy pieczywa).
Proporcje mieszanki możecie zmieniać według upodobań (na początek polecam mniej pestek dyni, bo mocno dominują smak i nie wszystkim to może odpowiadać).
Kolor i smak mieszanki będzie się różnił, w zależności od rodzaju i ilości poszczególnych nasion.