▼
29 stycznia 2014
28 stycznia 2014
"Dieta przyspieszająca metabolizm" H. Pomroy - recenzja książki
" "Dieta przyspieszająca metabolizm. Jedz więcej i chudnij szybciej" autorstwa Haylie Pomroy (przy współpracy z Eve Adamson), to nie jest jeszcze jedna bezsensowna dieta. To potwierdzona medycznie metoda stosowania pożywienia jako lekarstwa w zwalczaniu otyłości, leczeniu chorób przewlekłych oraz naprawie źle działającej przemiany materii. Dzięki doświadczeniu zawodowemu Haylie*, połączonym z jej mądrością, powstała wyjątkowo smaczna dieta, która przynosi rewolucyjne efekty."
26 stycznia 2014
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z płatkami owsianymi
Wykorzystałam podstawowy przepis na chleb na zakwasie, jednak zmieniłam trochę proporcje, ponieważ miałam akurat końcówki trzech rodzajów mąki.
Chleb wyszedł sprężysty i lekko wilgotny, a skórka chrupiąca.
Chleb wyszedł sprężysty i lekko wilgotny, a skórka chrupiąca.
23 stycznia 2014
Pasta z ciecierzycy i awokado
Dla tych, którym znudziła się już wędlina, proponuję kolejną wersję pasty z awokado. Tym razem z dodatkiem pomidorów i ciecierzycy.
20 stycznia 2014
"Zamień chemię na jedzenie" J. Bator - recenzja książki
Książkę "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator, wygrałam jakiś czas temu w konkursie. Po przeczytaniu, przedstawiam jej recenzję.
" Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych
dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego
batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki,
wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w
domowej zupie czy lodach sumują się i rujnują twoje zdrowie. Są
przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także
zespołu ADHD."
19 stycznia 2014
Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy
Przepis na hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty.
Z przepisem spotkałam się m.in. w książce "Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchford'a oraz "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" G. McKeith.
Ciecierzycę zazwyczaj gotuję (większą ilość, a pozostałą część zamrażam).
W wersji z puszki, hummus powstaje w kilka minut ;).
Przydaje się też dobry blender, aby zmiksować wszytko na aksamitną konsystencję (robiłam zwykłym ręcznym).
16 stycznia 2014
11 stycznia 2014
Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy
Chleb stylu fitness z książki "Konrad Gaca. Moje odchudzanie".
Jak na chleb dla osób na diecie, w smaku jest całkiem niezły, choć raczej suchy (następnym razem doleję odrobinę więcej wody).
Mimo tego, że w przepisie nie ma soli, obawiałam się smaku i dodałam płaską łyżeczkę. W przepisie była suszona żurawina (ale ją pominęłam) oraz mleko (użyłam wody).
Z powodu tak dużej ilości otrąb, zjedzony w zbyt dużych ilościach, może mieć właściwości przeczyszczające;).
9 stycznia 2014
Makaron tortellini z brokułami i pomidorami
Jeśli użyjemy tortellini np. ze szpinakiem lub serem, otrzymamy wersję wegetariańską lub wegańską.
6 stycznia 2014
Chleb pszenny drożdżowy z automatu
Puszysty, delikatny i smaczny chleb pszenny. O wiele lepszy od zwykłego chleba kupowanego w piekarni.
Przepis z książeczki dołączonej do automatu do pieczenia chleba.