▼
31 sierpnia 2012
Szybki bigos z cukinii
W naszym ogrodzie, od kiedy pamiętam, zawsze rosły cukinie i mama robiła z nich różne potrawy. Bigos z cukinii, zaraz po placuszkach, był bardzo często przygotowywany w domu.
Miłość do cukinii pozostała mi do dziś :), można to zresztą zauważyć na blogu (jest z nią bardzo dużo przepisów).
Miłość do cukinii pozostała mi do dziś :), można to zresztą zauważyć na blogu (jest z nią bardzo dużo przepisów).
Pierwszy konkurs na blogu - wyniki
W związku z niewystarczającą ilością osób biorących udział w konkursie (zgodnie z zasadami) nagrody nie będzie. Następnym razem postaram się o mniej wymagającą nagrodę ;))
Zapraszam do odwiedzania.
Nie przegapcie kolejnego rozdania, szykuję coś na 20.000 wyświetleń :)
Zapraszam do odwiedzania.
Nie przegapcie kolejnego rozdania, szykuję coś na 20.000 wyświetleń :)
29 sierpnia 2012
Flaczki wegetariańskie z boczniaków
Kawa "1000 smaków świata"
W sklepie "1000 smaków świata" oprócz dużego wyboru herbat możemy wybierać także spośród bardzo rozbudowanego asortymentu kaw.
Do wyboru mamy kawy: zielone, mieszanki marcoli cafe, naturalne, aromatyzowane i rozpuszczalne. Jest tyle różnych rodzajów i smaków, że każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
Do wyboru mamy kawy: zielone, mieszanki marcoli cafe, naturalne, aromatyzowane i rozpuszczalne. Jest tyle różnych rodzajów i smaków, że każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
Herbata "1000 smaków świata"
27 sierpnia 2012
25 sierpnia 2012
23 sierpnia 2012
Podsumowanie akcji kulinarnej "Kiełki w roli głównej"
Dziękuję bardzo wszystkim za udział w akcji, mającej na celu zebranie przepisów na potrawy z kiełkami.
Poniżej lista przepisów:
Herbaty "Camellia Tea"
Ryż "Britta" w 5 smakach - test
Jakiś czas temu skontaktowała się ze mną Pani Ewelina z portalu Uroda i Zdrowie i poinformowała, że zostałam wybrana przez portal do przetestowania kilku smaków ryżu od dystrybutora ryżu Britta - firmę Sawex.
Z przyjemnością się zgodziłam, ponieważ bardzo lubię potrawy z ryżem i
często wykorzystuję go w kuchni.
22 sierpnia 2012
21 sierpnia 2012
20 sierpnia 2012
Konkurs/ rozdanie
19 sierpnia 2012
18 sierpnia 2012
Placki waniliowo - kakaowe z ryżem
Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem ryżu? Eksperyment się udał. Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.
17 sierpnia 2012
Wino bezalkoholowe
Zupa krem z pomidorów z ryżem
16 sierpnia 2012
15 sierpnia 2012
14 sierpnia 2012
12 sierpnia 2012
Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i jagodami
Sezon na jagody powoli się kończy, trzeba je więc jeszcze wykorzystać i zrobić ciasto drożdżowe "z lodówki" :). Przygotowanie ciasta jest szybkie: ok.10 min. - oczywiście pomijam czas wyrastania i pieczenia... ale naprawdę jest warte tego oczekiwania:).
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne wersje ciasta drożdżowego: odchudzone, orkiszowe, razowe, bezglutenowe (owsiane).
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne wersje ciasta drożdżowego: odchudzone, orkiszowe, razowe, bezglutenowe (owsiane).
11 sierpnia 2012
10 sierpnia 2012
Akcja kulinarna "Ryba na talerzu"
Polacy wciąż jedzą za mało ryb, a przecież mięso ryb to samo zdrowie (zawiera m.in. białko, witaminy A, D, E, kwasy tłuszczowe omega-3). Dlatego pomyślałam o zorganizowaniu akcji mającej na celu promowanie jedzenia ryb i zebranie w jednym miejscu ciekawych przepisów. Zapraszam do udziału:)
Liczę na Wasze twórcze pomysły na przyrządzanie posiłków z ryb pod każdą postacią :)
Zasady:
9 sierpnia 2012
Focaccia z kurkami, czyli włoskie pieczywo z dodatkami
Focaccię
możemy wykorzystywać jako przekąska, zamiast pieczywa: możemy ją podać do jajecznicy, do sałatek, z posiekanymi pomidorami i
bazylią, możemy maczać ją w oliwie smakowej.
Przepis z Kwestii Smaku, zmieniony, aby jeszcze mniej się napracować ;).
Ciasto jest dla cierpliwych, ale za to ma tę zaletę, że wszystko za nas robi robot kuchenny oraz piekarnik i prawie wcale nie musimy "brudzić sobie palców" ciastem ;).
Ciasto wychodzi puszyste, lekko przypieczone od spodu i z wierzchu. Należy je ostudzić przed pokrojeniem (w moim przypadku łakomstwo mi na to nie pozwoliło;) ).
Jeśli nie masz kurek, możesz zastąpić je pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami.
Przepis z Kwestii Smaku, zmieniony, aby jeszcze mniej się napracować ;).
Ciasto jest dla cierpliwych, ale za to ma tę zaletę, że wszystko za nas robi robot kuchenny oraz piekarnik i prawie wcale nie musimy "brudzić sobie palców" ciastem ;).
Ciasto wychodzi puszyste, lekko przypieczone od spodu i z wierzchu. Należy je ostudzić przed pokrojeniem (w moim przypadku łakomstwo mi na to nie pozwoliło;) ).
Jeśli nie masz kurek, możesz zastąpić je pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami.
8 sierpnia 2012
Zamawianie jedzenia przez internet
W obecnych czasach wszędzie pędzimy i coraz mniej czasu pozostaje nam na gotowanie. A gdy już naprawdę nie mamy czasu, żeby gotować, czy np. nie mamy możliwości wyjść z biura - w takich sytuacjach trzeba sobie radzić, można np. zamówić jedzenie na wynos ;).
Ostatnio testowałam tę usługę, korzystając z portalu Pyszne.pl,
Ostatnio testowałam tę usługę, korzystając z portalu Pyszne.pl,
7 sierpnia 2012
Podsumowanie akcji kulinarnej "Ciasteczka wykrawane"
6 sierpnia 2012
Leczo z cukinii po meksykańsku
Kocham cukinię! Ostatnio dostałam kilka sztuk, wiec trzeba coś z nich zrobić... placuszki, zupę, a może makaron?
Padło ostatecznie na leczo. Znam kilka wersji, a dziś zrobiłam pikantne, po meksykańsku. Cały gar, na dwa dni ;).
Padło ostatecznie na leczo. Znam kilka wersji, a dziś zrobiłam pikantne, po meksykańsku. Cały gar, na dwa dni ;).