▼
31 października 2016
Ciasteczka z ciecierzycy, z masłem migdałowym, bez mąki i jaj
Zapewne wiecie, że lubię wypieki ze strączków (może pamiętacie moje ciasto z ciecierzycy bez mąki, ciasto ze strączków czy sernik fasolowy?).
Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z ciecierzycy.
W internecie krąży wiele przepisów na ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, to mnie zainspirowało do dodania masła do ciasteczek (miałam akurat migdałowe, ale możecie użyć dowolnego).
Ciasteczka świetne dla alergików - są wegańskie i bezglutenowe (bez dodatku jaj i mąki).
26 października 2016
"My New Roots" S. Britton - recenzja książki
Dziś recenzja książki blogerki kulinarnej, Sarah Britton, która jakiś czas temu zainspirowała mnie do wypieku chleba bez mąki, z samych ziaren.
Podobają mi się jej pomysły na zdrowe potrawy kuchni roślinnej (wegetariańskie, czy wegańskie, często bezglutenowe). Bardzo się cieszę, że wydała w końcu książkę: "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku"
Podobają mi się jej pomysły na zdrowe potrawy kuchni roślinnej (wegetariańskie, czy wegańskie, często bezglutenowe). Bardzo się cieszę, że wydała w końcu książkę: "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku"
25 października 2016
19 października 2016
Płaski chlebek owsiany z patelni (lub owsiany, wegański omlet)
Ten przepis miałam podać Wam już dawno, ale zawsze gdy go zrobiłam, natychmiast zjadałam ;).
Płaski chlebek z patelni wymyśliłam, gdy kiedyś skończy się pieczywo a chciałam zjeść kanapki.
Robię go również w wersji omleta, gdy chcę zjeść rano przed wyjściem z domu szybki, pożywny i sycący posiłek na ciepło.
Idealny dla bezglutenowców, wegan i alergików, bo nie zawiera mleka, jaj, mąki czy glutenu.
Po usmażeniu podawaj z ulubionymi składnikami.
"Metoda doktora Gersona" Ch. Gerson, B. Bishop - recenzja książki
Kolejna pozycja na rynku o walce z rakiem, którą miałam okazję do tej pory przeczytać, to "Metoda doktora Gersona", autorstwa Charlotte Gerson i Beaty Bishop.
Charlotte Gerson, to córka Maxa Gersona i założycielka Instytutu oraz kliniki Gersona.
Do pracy nad książką zaprosiła swoją przyjaciółkę, Beatę Bishop, która wiele lat wcześniej sama wyleczyła się z raka, stosując Terapię Gersona, a następnie rozpoczęła działalność na rzecz innych pacjentów (m.in. założyła grupy wsparcia w Wielkiej Brytanii oraz ośrodek Gersona na Węgrzech).
Charlotte Gerson, to córka Maxa Gersona i założycielka Instytutu oraz kliniki Gersona.
Do pracy nad książką zaprosiła swoją przyjaciółkę, Beatę Bishop, która wiele lat wcześniej sama wyleczyła się z raka, stosując Terapię Gersona, a następnie rozpoczęła działalność na rzecz innych pacjentów (m.in. założyła grupy wsparcia w Wielkiej Brytanii oraz ośrodek Gersona na Węgrzech).
Parowar Russell Hobbs
Gotowanie na
parze to zdrowy, wygodny sposób, który pozwala na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych i
witamin w przygotowanych produktach, które
zazwyczaj znikają podczas tradycyjnego gotowania.
Parowar jest urządzeniem, które ugotuje warzywa i mięso w zdrowszej wersji, bez tłuszczu.
Zaletą parowaru jest także fakt, że za jednym razem można w nim przygotować cały obiad rozdzielając poszczególne produkty na różnych "piętrach" urządzenia (np. ryżu, warzyw i mięsa).
Parowar jest urządzeniem, które ugotuje warzywa i mięso w zdrowszej wersji, bez tłuszczu.
Zaletą parowaru jest także fakt, że za jednym razem można w nim przygotować cały obiad rozdzielając poszczególne produkty na różnych "piętrach" urządzenia (np. ryżu, warzyw i mięsa).
15 października 2016
"Polski przewodnik PALEO" I.Wierzbicka, K.Karus-Wysocka - recenzja książki
Ostatnio trafiła w moje ręce kolejna pozycja o tematyce paleo: "Polski przewodnik PALEO. Teoria, praktyka, przepisy", autorstwa Iwony Wierzbickiej i Katarzyny Karus-Wysockiej.
Jak mówią same autorki:
„Dieta paleo to odpowiedź na coraz bardziej zmodyfikowaną żywność i zanieczyszczone środowisko. Nie chodzi w niej bynajmniej o jedzenie mamuta, polowanie i spanie w szałasie, lecz o względny powrót do naturalności, na tyle, na ile to jest możliwe. Kiedy potrzebuję więcej węglowodanów, sięgam po ziemniaki, bataty, owoce, miód. Nie liczę kalorii, nie liczę makroskładników, każdego dnia moje ciało mi podpowiada, czego potrzebuje”.
13 października 2016
Patelnia wysoka WOLL Diamond Lite 28 cm
Ile patelni w swoim życiu wyrzuciliście?
Ja kilka: teflonowe, ceramiczne - każda po pewnym okresie użytkowania miała zarysowania (przy ostrożnym użytkowaniu i unikaniu mycia w zmywarce). "Rekord" pobiła ostatnia patelnia z marmurkową powłoką mineralną, na której po 2 miesiącach pojawiły się zarysowania.
Czy markowa, czy zwykła, żadna patelnia nie przetrwała w mojej kuchni dłużej niż rok (no, może z wyjątkiem jednej żeliwnej z IKEI).
Gdyby podliczyć te wyrzucone patelnie, to całkiem ładna kwota by się uzbierała...
Ja kilka: teflonowe, ceramiczne - każda po pewnym okresie użytkowania miała zarysowania (przy ostrożnym użytkowaniu i unikaniu mycia w zmywarce). "Rekord" pobiła ostatnia patelnia z marmurkową powłoką mineralną, na której po 2 miesiącach pojawiły się zarysowania.
Czy markowa, czy zwykła, żadna patelnia nie przetrwała w mojej kuchni dłużej niż rok (no, może z wyjątkiem jednej żeliwnej z IKEI).
Gdyby podliczyć te wyrzucone patelnie, to całkiem ładna kwota by się uzbierała...
7 października 2016
Omlet z makiem, czyli fit makowiec na śniadanie oraz właściwości maku
Makowiec na śniadanie? Takie rzeczy tylko u mnie ;).
Smakowity omlet pełen wapnia (pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wapń). Od czasu, kiedy go wymyśliłam, smażę bardzo często.
Omlet usmażyłam na patelni Woll Diamond Lite, która nie wymaga stosowania tłuszczu i doskonale radzi sobie z omletami bez tłuszczu, ale nie unikam tłuszczu w swoim odżywianiu, a dodatek oleju kokosowego podkręci smak omleta. Co więcej, zalecane jest aby mak spożywać w połączeniu z tłuszczem (dlaczego - o tym przeczytacie pod przepisem).
Smakowity omlet pełen wapnia (pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wapń). Od czasu, kiedy go wymyśliłam, smażę bardzo często.
Omlet usmażyłam na patelni Woll Diamond Lite, która nie wymaga stosowania tłuszczu i doskonale radzi sobie z omletami bez tłuszczu, ale nie unikam tłuszczu w swoim odżywianiu, a dodatek oleju kokosowego podkręci smak omleta. Co więcej, zalecane jest aby mak spożywać w połączeniu z tłuszczem (dlaczego - o tym przeczytacie pod przepisem).
5 października 2016
Sycący omlet z awokado
A Wy, jakie dodatki zazwyczaj dodajecie do omletów?