▼
30 grudnia 2013
Chleb żytni razowy z dodatkiem mąki gryczanej
29 grudnia 2013
Sałatka z piersią kurczaka, ryżem i groszkiem
28 grudnia 2013
Pyszny chleb żytni na zakwasie
Wychodzi miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży. Rodzina się nim zajada.
Polecam i zachęcam do wypróbowania.
27 grudnia 2013
"Kuchnia bez pszenicy" W. Davis - recenzja książki
"Książka 'Kuchnia bez pszenicy.150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć' Williama Davisa, amerykańskiego kardiologa, wstrząsnęła podstawami dietetycznego świata. Autor przekonuje, że winę za wiele dolegliwości, ponosi zmieniona genetycznie pszenica."
26 grudnia 2013
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
25 grudnia 2013
Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffi
24 grudnia 2013
Chleb gryczano - żytni na zakwasie
Tym razem przepis na chleb ze sporym dodatkiem mąki gryczanej, która sprawia, że chleb jest lekko kwaśny w smaku i wyczuwalny jest w nim posmak gryki. Polecam do niego dodać dodać czarnuszkę, mak i cebulkę suszoną, aby odrobinę to zmienić.
Jeśli komuś woli tradycyjny smak chleba, polecam przepis np. na chleb pszenno-żytni na zakwasie
czy żytni na zakwasie.
Jeśli komuś woli tradycyjny smak chleba, polecam przepis np. na chleb pszenno-żytni na zakwasie
czy żytni na zakwasie.
21 grudnia 2013
Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
Lekko się przypiekło, piekłam w 200'C (według przepisu z Mojewypieki), ale polecam piec w trochę mniejszej temperaturze. Wierzch posypałam dodatkowo płatkami migdałów.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
20 grudnia 2013
Bezglutenowe pierniczki gryczane
Smaczne pierniczki dla alergików: bez glutenu, bez jajek, nabiału i mąki pszennej. Gotowe do spożycia od razu po upieczeniu.
Obawiałam się, że dodatek tak dużej ilości mąki gryczanej będzie bardzo mocno wyczuwalny, ale czuć naprawdę trochę - najwidoczniej przyprawa do piernika zabija posmak gryki ;).
Aby nie stwardniały zamykamy w puszce lub słoiku z kawałkiem jabłka (które często wymieniamy).
19 grudnia 2013
Najlepszy chleb pszenno-żytni na zakwasie (przepis podstawowy)
Mój pierwszy chleb na zakwasie. Na pewno jest z nim więcej pracy niż z chlebem drożdżowym z automatu, ale zapewniam - warto go upiec. Wyszedł sprężysty i wilgotny. Jest o wiele lepszy w smaku niż chleby za zakwasie kupione w piekarni.
Zakwas wraz z przepisem otrzymałam od mojej przyjaciółki (dziękuję A. :) ).
Zakwas wraz z przepisem otrzymałam od mojej przyjaciółki (dziękuję A. :) ).
17 grudnia 2013
Pierniczki leżakujące, miodowo-orzechowe
Pierniczki po upieczeniu są twardawe i chrupiące. Powinny leżakować przez 2 tygodnie, ale wielkie łasuchy mogą jeść je po upieczeniu (u nas część już zniknęła).
Aby pierniczki szybciej zmiękły można do puszki z piernikami włożyć kawałek jabłka. Przepis sprawdzony, od mojej koleżanki (dziękuję A. :)).
16 grudnia 2013
"Zdrowa kuchnia dla dzieci" A.Kłosińska i "Zdrowe dzieciaki" J.Fuhrman - recenzja książek
"Zdrowa kuchnia dla dzieci" Anny Kłosińskiej to niezbyt obszerna książeczka, ale za to pełna wartościowych treści. Przeczytanie jej pomoże rodzicom zrozumieć jakie potrawy są najlepsze dla ich dzieci, a które im szkodzą. Zawiera kilkadziesiąt przepisów na zdrowe potrawy dla dzieci.
Warsztaty kulinarne w siedzibie Nestle
Jakiś czas temu wspominałam Wam na Facebooku, że byłam na warsztatach kulinarnych w Warszawie. To już moje drugie warsztaty zorganizowane przez firmę Winiary, w których brałam udział.
15 grudnia 2013
Proste ciasto 3 BIT bez pieczenia
Kto raz spróbuje, na pewno zrobi je ponownie. U mnie często gości na świątecznym stole.
13 grudnia 2013
Pasztet z czerwonej soczewicy bez jajek
Zrobiłam ostatnio pasztet z ciecierzycy bez jajek, więc spróbowałam zrobić podobny sposób z czerwonej soczewicy. Pasztet wyszedł dobry, podobny w smaku do pasztetu z soczewicy z jajkami. Najlepiej kroić go na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.
11 grudnia 2013
Pasta jajeczno-mięsna na kanapki
10 grudnia 2013
7 grudnia 2013
Zdrowa zupa z jarmużu i soczewicy
Pomysł na zupę krem z dodatkiem jarmużu podpatrzyłam w książce "Jestes tym co jesz" G.McKeith, ale mocno ją zmodyfikowałam. Zupa wyszła wyszła smaczna i pożywna.
Smak samego jarmużu nie powala (zwykła zielenina), ale wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za jego spożywaniem ;).
Jarmuż zawiera 157 mg wapnia w 100 g (dla porównania mleko 121 mg). Dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze.
"Konrad Gaca. Moje odchudzanie" - recenzja książki
" Znasz już wszystkie diety, odchudzasz się od lat, a efektów jak nie było, tak nie ma. Chcesz to w końcu zmienić? Sięgnij po książkę 'Konrad Gaca. Moje odchudzanie'.
Pozbywanie się zbędnych kilogramów to nie tylko dieta. Odchudzanie z Konradem Gacą, dietetykiem oraz zawodnikiem kulturystki i fitness, to przemyślany, wieloetapowy proces, który pozwoli Ci skutecznie pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej."
6 grudnia 2013
Kotlety sojowe w curry
4 grudnia 2013
Zdrowa sałatka z kurczakiem - idealna do pracy
Sałatka ta jest pożywna, zawiera mięso i pestki z dyni. Jest dobra dla wszystkich, ale szczególnie wskazana jest dla mężczyzn ;). Idealna np. do pracy.
Pestki z dyni zapobiegają przerostowi prostaty. Olej z pestek oraz pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są polecane dla osób z miażdżycą i zbyt wysokim cholesterolem, mają dobry wpływ na wzrok, pracę serca i układ trawienny.
Sałatkę zrobiłam jakiś czas temu na warsztatach kulinarnych z Oleofarm.
Pestki z dyni zapobiegają przerostowi prostaty. Olej z pestek oraz pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są polecane dla osób z miażdżycą i zbyt wysokim cholesterolem, mają dobry wpływ na wzrok, pracę serca i układ trawienny.
Sałatkę zrobiłam jakiś czas temu na warsztatach kulinarnych z Oleofarm.
3 grudnia 2013
Kruche ciasteczka korzenne
1 grudnia 2013
Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą
O naleśnikach
z mąki gryczanej myślałam już od dawna, a przypomniałam sobie o nich, przeglądając książkę "Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej. Przepis był inspiracją, proporcje i składniki minimalnie zmieniłam, a zamiast jogurtu użyłam mleka.
Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.
Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.
"Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki
"Odkryj bogactwo zimowych smaków. Gotuj smacznie, zdrowo, czasem tradycyjnie, czasem nietypowo. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na zimowe dania zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian. Dzięki nim Twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki."