Pyszne ciasteczka, które przygotujecie w mniej, niż pół godziny. Ciasteczka wychodzą lekko słodkie, a figi i orzechy
przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Następnym razem zrobię od razu z
dwóch porcji, bo zbyt szybko znikają ;).
▼
14 grudnia 2015
Pierniczki jaglano-owsiane (wegańskie, bezglutenowe)
Przygotowałam tę recepturę na pierniczki, myśląc o osobach z nietolerancjami na kakao, gluten, jajko, nabiał czy miód (osoby, które mogą spożywać miód i kakao, mogą dodać trochę do ciasta, a pierniczki będą jeszcze smaczniejsze).
Nie smakują dokładnie tak samo jak tradycyjne pierniczki (bo nie ma w nich masła, jaj, mąki pszennej i miodu), ale dodatek przyprawy do piernika sprawia, że w smaku przypominają pierniczki.
Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi trochę za twarde, więc próbowałam z innymi proporcjami, aż wyszły odpowiednie. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc mogą być przygotowane tuż przed Świętami.
Nie smakują dokładnie tak samo jak tradycyjne pierniczki (bo nie ma w nich masła, jaj, mąki pszennej i miodu), ale dodatek przyprawy do piernika sprawia, że w smaku przypominają pierniczki.
Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi trochę za twarde, więc próbowałam z innymi proporcjami, aż wyszły odpowiednie. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc mogą być przygotowane tuż przed Świętami.
13 grudnia 2015
"Szczęśliwe garnki" B. Pawlikowska - recenzja oraz konkurs
W serii tej znajduje się 6 książek: po jednej na każdą porę roku oraz na ciastka i na Święta.
Zapraszam Was również konkurs, w którym do wygrania 2 zestawy książek (szczegóły poniżej).
5 grudnia 2015
"Święta bez pszenicy" M. Szloser W. Gąsiorowska - recenzja książki
"Kalendarz
aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym
kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska skupiły
się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków
najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną."
Wydały kolejną książkę z serii bez pszenicy: "Święta bez pszenicy" (na blogu znajdziecie również recenzję poprzedniej ich książki: "Kuchnia polska bez pszenicy".
Wydały kolejną książkę z serii bez pszenicy: "Święta bez pszenicy" (na blogu znajdziecie również recenzję poprzedniej ich książki: "Kuchnia polska bez pszenicy".
27 listopada 2015
Placuszki owsiane bez jajek, mleka i glutenu
Zdrowe placuszki z płatków owsianych, bez jajek, mleka i glutenu. Dobre dla wszystkich, a szczególnie dla dzieci i osób z alergiami.
Najlepiej smakują z dżemem, można też posypać cukrem pudrem.
Zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne i chyba każdy ma je w kuchni.
Najlepiej smakują z dżemem, można też posypać cukrem pudrem.
Zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne i chyba każdy ma je w kuchni.
21 listopada 2015
"Kuchnia antyrakowa" - recenzja książki
W dzisiejszych czasach niestety często zdarza się, że ktoś z naszych
znajomych czy rodziny chorował bądź choruje na raka. Chorzy są osłabieni, nie mają
apetytu, a podczas chemioterapii lub po jej zakończeniu, żywność jest
bardzo ważna.
Aby pomóc takim osobom i ich rodzinom, zespół ludzi stworzył książkę "Kuchnia antyrakowa".
Znajdziemy w niej przepisy na dania wspomagające leczenie i rekonwalescencję po okresie choroby nowotworowej. Przepisami podzielili się również cenieni szefowie kuchni i krytycy kulinarni, m.in. Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers i Rick Stein.
Aby pomóc takim osobom i ich rodzinom, zespół ludzi stworzył książkę "Kuchnia antyrakowa".
Znajdziemy w niej przepisy na dania wspomagające leczenie i rekonwalescencję po okresie choroby nowotworowej. Przepisami podzielili się również cenieni szefowie kuchni i krytycy kulinarni, m.in. Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers i Rick Stein.
17 listopada 2015
Koktajl owsiano-kokosowy z owocami
Gdy na śniadanie znudzi się nam owsianka w tradycyjnej wersji, polecam ciepły koktajl owsiany.
Robiłam już wcześniej podobne koktajle, np. z bananem, truskawkami, czy brzoskwiniami albo z dodatkiem kaszy jaglanej lub gryczanej. Tym razem będzie z dodatkiem jesiennych owoców: gruszki i jabłka.
W okresie jesienno-zimowym, płatki zalewamy częściowo gorącą wodą, aby otrzymać ciepły koktajl i rozgrzać się z rana.
Robiłam już wcześniej podobne koktajle, np. z bananem, truskawkami, czy brzoskwiniami albo z dodatkiem kaszy jaglanej lub gryczanej. Tym razem będzie z dodatkiem jesiennych owoców: gruszki i jabłka.
W okresie jesienno-zimowym, płatki zalewamy częściowo gorącą wodą, aby otrzymać ciepły koktajl i rozgrzać się z rana.
27 października 2015
Placki ziemniaczane z blendera (wegańskie, bez glutenu)
Moja mama robiła tradycyjną wersję placuszków ziemniaczanych (najdłużej trwało ścieranie ziemniaków). Jakiś czas temu zmodyfikowałam przepis, dodając cukinię.
Tym razem przedstawiam Wam wersję bezglutenową i wegańską, przygotowaną ekspresowo w blenderze.
Tym razem przedstawiam Wam wersję bezglutenową i wegańską, przygotowaną ekspresowo w blenderze.
23 października 2015
Konkurs - książka "Pyszne. Na słodko" - A. Starmach
Chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania są 3 książki "Pyszne. Na słodko" Anny Starmach, zawierające 88 pysznych i prostych przepisów na słodkości.
Książka wydana w twardej oprawie, z pięknymi zdjęciami - myślę, że warto o nią powalczyć.
Nie musicie gotować i robić zdjęć, wystarczy podać swój przepis.
16 października 2015
Ketchup, pasta z papryki
Podczas wizyty u rodziców pomagałam mamie robić ketchup z papryki. Zauważyłam później, że przygotowane zapasy jakoś podejrzanie szybko się kończą ;).
Jeśli lubicie nico pikantniejsze smaki, zachęcam Was do wypróbowania :). Dajcie znać, czy Wam smakowało.
Jeśli lubicie nico pikantniejsze smaki, zachęcam Was do wypróbowania :). Dajcie znać, czy Wam smakowało.
6 października 2015
Pikantny sos kokosowy
Ten pikantny sos kokosowy jest uniwersalny - pasuje do wielu potraw: warzyw, kaszy, ziemniaków, czy mięs. Można go przechowywać w lodówce przez 5-6 dni lub zamrozić.
Dodatek czosnku i wielu przypraw sprawia, że jest bardzo aromatyczny i idealny na jesienne, czy zimowe dni.
Sos kokosowy miałam zaznaczony, jako jeden z dwóch przepisów, do wypróbowania z książki "Plan" L.G. Recitas. Poprzednim przepisem z tej książki, który zrobiłam, była granola lniana.
Dodatek czosnku i wielu przypraw sprawia, że jest bardzo aromatyczny i idealny na jesienne, czy zimowe dni.
Sos kokosowy miałam zaznaczony, jako jeden z dwóch przepisów, do wypróbowania z książki "Plan" L.G. Recitas. Poprzednim przepisem z tej książki, który zrobiłam, była granola lniana.
28 września 2015
Frittata z kurczakiem
Przeglądając zdjęcia w komputerze, znalazłam stare zdjęcie frittaty z kurczakiem. Zamieszczam więc przepis na to szybkie danie - jaki dobry przykład recyclingu kuchennego ;).
Kiedy zostaje nam czasem coś z obiadu, dodając jajka, możemy przygotować pożywny i smaczny posiłek na śniadanie lub kolację.
Jeśli lubicie omlety pod różną postacią, więcej przepisów znajdziecie pod etykietą omlety.
Kiedy zostaje nam czasem coś z obiadu, dodając jajka, możemy przygotować pożywny i smaczny posiłek na śniadanie lub kolację.
Jeśli lubicie omlety pod różną postacią, więcej przepisów znajdziecie pod etykietą omlety.
21 września 2015
Leczo z dyni
Nie macie pomysłu na dynię?
A co powiecie na smaczne danie na jesienny obiad - leczo (bigos) z dyni? Robi się je podobnie do tego z cukinii.
Dynia jest bardziej słodka od cukinii, dlatego też trzeba trochę mocniej przyprawić.
Podajemy z chlebem, najlepiej własnego wypieku;).
Zachęcam Was też do przygotowania pysznej, lekko pikantnej zupy z dyni.
A co powiecie na smaczne danie na jesienny obiad - leczo (bigos) z dyni? Robi się je podobnie do tego z cukinii.
Dynia jest bardziej słodka od cukinii, dlatego też trzeba trochę mocniej przyprawić.
Podajemy z chlebem, najlepiej własnego wypieku;).
Zachęcam Was też do przygotowania pysznej, lekko pikantnej zupy z dyni.
20 września 2015
Potrawy pasujace do białego wina oraz zaproszenie do konkursu
Wpis dla osób pełnoletnich.
Z win najbardziej lubię białe i takie też najczęściej kupuję. Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że do potraw słodkich pasuje wino słodkie i półsłodkie, a do dań wytrawnych - wina wytrawne i półwytrawne. Jeśli podajemy jedno wino, dobieramy je do głównej potrawy.
Wino białe, dobrej jakości, należy podawać schłodzone do temperatury 12-15'C. Bardziej przeciętne białe wina warto schłodzić jeszcze mocniej, do temperatury 10-11'C.
Z win najbardziej lubię białe i takie też najczęściej kupuję. Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że do potraw słodkich pasuje wino słodkie i półsłodkie, a do dań wytrawnych - wina wytrawne i półwytrawne. Jeśli podajemy jedno wino, dobieramy je do głównej potrawy.
Wino białe, dobrej jakości, należy podawać schłodzone do temperatury 12-15'C. Bardziej przeciętne białe wina warto schłodzić jeszcze mocniej, do temperatury 10-11'C.
9 września 2015
Ciasto fit owsiane ze śliwkami, po którym nie przytyjesz (bez glutenu, jaj i mleka)
Ciasto upiekłam po godzinie 21 i oczywiście musiałam spróbować - tak mi zasmakowało, że zjadłam 1/4 formy (!). Mimo zjedzenia słodkiego w takiej ilości i tak późno w nocy, rano waga pokazała spadek (przy normalnym jedzeniu w ciągu dnia).
Ciasto zrobiłam na podstawie mojego przepisu na chleb owsiany.
Stworzyłam je z myślą o alergikach i osobach dbających o linię. Nie zawiera glutenu, mleka i jaj.
Jest sycące - idealne na II śniadanie do pracy czy szkoły.
Ciasto zrobiłam na podstawie mojego przepisu na chleb owsiany.
Stworzyłam je z myślą o alergikach i osobach dbających o linię. Nie zawiera glutenu, mleka i jaj.
Jest sycące - idealne na II śniadanie do pracy czy szkoły.
8 września 2015
Jagodowo-malinowa owsianka z nektarynką
Zachęcam Was do przygotowania jej na śniadanie. Moje dziecko lubi owsiankę najbardziej właśnie w takiej wersji.
Polecam też wypróbować owsiankę o innym smaku, np. kokosową, z malinami, makową, a wcześniej przejrzeć wszystkie owsianki dostępne na blogu (etykieta "owsianka")
1 września 2015
Zielona zupa warzywna z ciecierzycą, pełna witamin
Wszyscy domownicy lubią zupy, w szczególności kremowe, więc zupy w takiej wersji goszczą u nas najczęściej.
W tak przygotowanym posiłku, możemy przemycić dzieciom warzywa, których nie lubią oraz sporo witamin.
Tym razem wersja z dodatkiem nasion chia, ciecierzycy i dużej ilości pietruszki. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zachęcam do przygotowania.
W tak przygotowanym posiłku, możemy przemycić dzieciom warzywa, których nie lubią oraz sporo witamin.
Tym razem wersja z dodatkiem nasion chia, ciecierzycy i dużej ilości pietruszki. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zachęcam do przygotowania.
29 sierpnia 2015
Orkiszowo-owsiane ciasto ze śliwkami
To ciasto smakuje wszystkim. Robiłam je na wzór babki z mąki razowej, ale dodałam płatki owsiane i więcej mąki. Zachęcam do zrobienia.
Na blogu znajdziecie kilkanaście ciast razowych, czy owsianych.
18 sierpnia 2015
Bezglutenowe "kopytka" jaglane
Bezglutenowe kluski kładzione z kaszy jaglanej, to dobry pomysł na obiad dla dzieci, które nie lubią samej kaszy. Kaszą w formie "kopytek", na pewno przekonamy wszystkie dzieci. To również dobry pomysł na obiad dla osób z nietolerancją na gluten.
Podajemy je z dowolnym sosem (u nas ostatnio były z pieczarkowym).
Dla osób, które wolą inną wersję kopytek, polecam ziemniaczane z serem i szpinakiem.
Przy mniejszej liczbie osób, najlepiej zrobić z połowy porcji.
17 sierpnia 2015
Orkiszowe racuchy na wodzie gazowanej, z nektarynkami
Mama często smażyła nam racuchy z jabłkami. Ich smak i zapach pamiętam do dziś. Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju placuszki, w wersji na słodko lub wytrawnej.
Tym razem postanowiłam zrobić wersję dla osób z nietolerancją laktozy, zastępując mleko wodą gazowaną. Oczywiście jeśli ktoś nie ma nietolerancji, może użyć mleko.
Tym razem postanowiłam zrobić wersję dla osób z nietolerancją laktozy, zastępując mleko wodą gazowaną. Oczywiście jeśli ktoś nie ma nietolerancji, może użyć mleko.
10 sierpnia 2015
Konkurs - do wygrania ekspres SodaStream Jet
Chciałabym zaprosić Was do udziału w prostym konkursie z SodaStream, producentem ekspresów do wody gazowanej.
Nie musicie gotować i robić zdjęć, wystarczy podać swój sprawdzony przepis.
A do wygrania jest ekspres SodaStream Jet (jak na zdjęciu).
Nie musicie gotować i robić zdjęć, wystarczy podać swój sprawdzony przepis.
A do wygrania jest ekspres SodaStream Jet (jak na zdjęciu).
31 lipca 2015
Pieczone warzywa - pyszny dodatek do obiadu
Gdy planujemy piec coś w piekarniku, np. mięso na obiad, warto na drugą półkę dorzucić warzywa. Taki obiad nie wymaga wówczas od nas wysiłku i robi się sam ;).
Dla mnie najsmaczniejszy jest upieczony brokuł (nie przejmujcie się tym, że jest brązowy).
Dla mnie najsmaczniejszy jest upieczony brokuł (nie przejmujcie się tym, że jest brązowy).
29 lipca 2015
Zupa krem ogórkowa (wersja bezmięsna)
Cała moja rodzina bardzo lubi zupy krem. Tym razem prezentuję Wam zupę ogórkową w wersji bezmięsnej. Zupa jest kremowa i przyjemnie kwaskowa. Dzieci, które nie lubią różnych kawałków warzyw w zupie, a lubią kiszone ogórki, powinny ją zjeść ze smakiem.
27 lipca 2015
Prosty konkurs z firmą Barilla
22 lipca 2015
Kokosowa owsianka z owocami
Owsianka nie musi być nudna i mdła. Dodatek mleka kokosowego doskonale poprawia jej smak, a kwaskowe owoce świetnie pasują do całości. Kto jeszcze nie próbował, polecam.
Taka wersją owsianki powinniście przekonać tych domowników, którzy jej nie lubią.
Taka wersją owsianki powinniście przekonać tych domowników, którzy jej nie lubią.
4 lipca 2015
Owoce zapiekane pod kokosowo-owsianą kruszonką (bez glutenu i nabiału)
Kruszonka tym razem bezglutenowa, bez masła - z dodatkiem wiórków kokosowych lub pulpy po mleku kokosowym.
Rodzaj owoców i ich ilość można zmieniać według uznania. Latem truskawki i borówki, a jesienią idealne będą śliwki i jabłka.
Zachęcam również do wypróbowania przepisów na: crumble jabłkowe, czy śliwki pod bezglutenową kruszonką.
Warsztaty kulinarne z Russell Hobbs Polska
Kilkanaście dni temu, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez firmę Russell Hobbs Polska. Odbyły się w restauracji Umberto, w Poznaniu. To był bardzo mile spędzony czas.
Na początku przywitała nas przedstawicielka firmy Russell Hobbs Polska i zaprezentowała blender Russell Hobbs AURA MIX&GO PRO, przy pomocy którego mieliśmy przygotowywać koktajle.
Na początku przywitała nas przedstawicielka firmy Russell Hobbs Polska i zaprezentowała blender Russell Hobbs AURA MIX&GO PRO, przy pomocy którego mieliśmy przygotowywać koktajle.
24 czerwca 2015
Bezglutenowa granola z siemieniem lnianym
Samodzielne przyrządzenie zdrowej granoli z siemieniem lnianym jest bardzo łatwe. Jeżeli chcesz, możesz podwoić ilość poszczególnych składników i przygotować większą partię.
Przepis pochodzi z książki "Plan" Lyn-Genet Recitas.
18 czerwca 2015
Wegański koktajl truskawkowy
Ekspresowy koktajl pełen witamin. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Jest aksamitny i pyszny - dzieci go uwielbiają. Idealny dla osób uczulonych na mleko krowie czy gluten.
W sezonie robię go prawie codziennie. W gorące dni podaję schłodzony.
Więcej przepisów na pyszne koktajle: klik.
Jest aksamitny i pyszny - dzieci go uwielbiają. Idealny dla osób uczulonych na mleko krowie czy gluten.
W sezonie robię go prawie codziennie. W gorące dni podaję schłodzony.
Więcej przepisów na pyszne koktajle: klik.
11 czerwca 2015
Chleb owsiany bezglutenowy bez drożdży i mąki
Bardzo dobrze smakuje, gdy jest opieczony w tosterze, a najlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Wychodzi wilgotny, przypomina konsystencją razowca.
Za pierwszym razem piekłam do z dodatkiem drożdży, ale nie wpłynęło to znacząco na jego wyrośnięcie, więc kolejny wypiek był bez drożdży oraz cukru i chleb wyszedł również ok.
Babkę płesznik można pominąć, jeśli ktoś nie ma (piekłam chlebek ponownie i bez tego dodatku też się udał).
Polecam Wam również mój ulubiony chleb bez mąki, z samych ziaren, a jeśli wolicie chleby na zakwasie - pyszny chleb pszenno-żytni i chleb żytni razowy 2000, a dla dbających o linię chleb fitness z samych otrąb owsianych.
Pod etykietą "pieczywo" znajdziecie ponad 40 przepisów na różne bułki, chlebki z mikrofali, chleby na sodzie, z automatu, na drożdżach, na zakwasie itp...)
9 czerwca 2015
Pasta do chleba z soczewicy i słonecznika
Aby urozmaicić kanapki i spożywać mniej wędlin, warto robić różne pasty. Ta, jest nieco zmienioną wersją pasty ze słonecznikiem.
Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie smakować z każdym chlebem (na zdjęciu z chlebem gryczanym na zakwasie).
Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie smakować z każdym chlebem (na zdjęciu z chlebem gryczanym na zakwasie).
2 czerwca 2015
Sałatka z indykiem i burakiem
Gdy zostanie nam kawałek mięsa z obiadu, możemy go wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, np. na kolację. U mnie to akurat pierś z indyka, ale równie dobrze może być kurczak.
19 maja 2015
Kasza jaglana z burakiem i brokułami
Propozycja na zdrową kolację, lunch do pracy czy wegański obiad. Jeśli mamy już ugotowanego burka, to przygotowanie zajmie nam niecałe pół godziny.
Ugotowanie lub upieczenie buraka zajmuje trochę czasu, dlatego jeśli zależy nam na czasie, można kupić już ugotowane buraki.
Ugotowanie lub upieczenie buraka zajmuje trochę czasu, dlatego jeśli zależy nam na czasie, można kupić już ugotowane buraki.
15 maja 2015
Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i soczewicą
Pyszna, gęsta zupa w zdrowszej wersji od tradycyjnej pomidorówki z makaronem.
W smaku bardzo przypomina pomidorówkę z ryżem. Dlatego jeśli Wasze dzieci nie lubią soczewicy lub kaszy jaglanej, to idealny sposób na ich przemycenie ;). Można też zmiksować ją po przyrządzeniu, na zupę krem. Jej przygotowanie zajmie niecałe pół godziny.
W smaku bardzo przypomina pomidorówkę z ryżem. Dlatego jeśli Wasze dzieci nie lubią soczewicy lub kaszy jaglanej, to idealny sposób na ich przemycenie ;). Można też zmiksować ją po przyrządzeniu, na zupę krem. Jej przygotowanie zajmie niecałe pół godziny.
12 maja 2015
Czym zastąpić mleko krowie? - najlepsze źródła wapnia
Czy są wśród Was osoby, które nie mogą spożywać mleka krowiego i jego produktów?
Jeśli macie jeszcze jakieś istotne informacje, o których nie wspomniałam, napiszcie proszę w komentarzu.
10 maja 2015
Fasolka po bretońsku
Smaczne i bardzo sycące danie na chłodniejsze dni. Do tego kromka ulubionego domowego chleba i można się zajadać... Najlepiej smakuje na drugi dzień ;). Każdy ma swój sposób na zrobienie tego dania, ja pamiętam taką wersję, którą robiła moja mama. Zachęcam do zrobienia.
9 maja 2015
"Głodni zmiany" J. Colquhoun, L. T. Bosch - recenzja książki
"Głodni zmiany", z podtytułem: Zrezygnuj z diety, zapanuj nad głodem i jedz, ciesząc się długim życiem w dobrym zdrowiu, autorstwa Jamesa Colquhouna oraz Laurentina ten Boscha*, to kolejna pozycja na rynku książek dotycząca zdrowego odżywiania.
3 maja 2015
Pyszna sałatka z klopsikami i pieczarkami - idealna do pracy
Pożywna i smaczna sałatka, którą można przyrządzić np. na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Dodatek mięsa sprawia, że powinna smakować również mężczyznom.
1 maja 2015
"Plan" Lyn-Genet Recitas - recenzja książki
Książka "Plan" Lyn-Genet Recitas, to nie kolejna książka odchudzająca dla wszystkich w stylu: "tego nie jedz, to jedz" albo "jedz tylko jedną grupę produktów, a obiecuję, że schudniesz X kg".
Jest to domowy sposób na wykrycie które produkty (niektóre uważane za zdrowe) nie służą nam i powodują, że tyjemy. Dla każdego za nas lista takich produktów będzie inna.
"Każdy z nas ma swoją własną, niepowtarzalną równowagę chemiczną. Coś, co u ciebie wywołuje reakcję zapalną i skutkuje wzrostem masy ciała, na kogoś innego może w ogóle w ten sposób nie działać."
Jest to domowy sposób na wykrycie które produkty (niektóre uważane za zdrowe) nie służą nam i powodują, że tyjemy. Dla każdego za nas lista takich produktów będzie inna.
"Każdy z nas ma swoją własną, niepowtarzalną równowagę chemiczną. Coś, co u ciebie wywołuje reakcję zapalną i skutkuje wzrostem masy ciała, na kogoś innego może w ogóle w ten sposób nie działać."
30 kwietnia 2015
Amarantuski z bakaliami
Kuleczki z amarantusa to zdrowsza wersja słodyczy. Powinny smakować wszystkim (moje dziecko bardzo lubi pralinki i batoniki w domowej wersji ;) ).
W takich "pralinkach" możemy przemycić każdy rodzaj bakalii, za którymi nasze dzieci nie przepadają.
Przepis powstał dosyć dawno, a zdjęcie znalazłam dopiero teraz, tak więc ilości podaję trochę "na oko".
W takich "pralinkach" możemy przemycić każdy rodzaj bakalii, za którymi nasze dzieci nie przepadają.
Przepis powstał dosyć dawno, a zdjęcie znalazłam dopiero teraz, tak więc ilości podaję trochę "na oko".
28 kwietnia 2015
Czekoladowo - truskawkowy deser lodowy z owocami
23 kwietnia 2015
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - na obiad, imprezę czy grilla
Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mój mąż stwierdził, że to jeden z lepszych obiadów, jakie jadł ;).
Tak przygotowanego kurczaka możemy upiec również na grillu lub podać na imprezie (w mniejszej wersji i po smażeniu nadziać na wykałaczkę).
Przepis podpatrzony podczas wizyty u mojej przyjaciółki :).
Tak przygotowanego kurczaka możemy upiec również na grillu lub podać na imprezie (w mniejszej wersji i po smażeniu nadziać na wykałaczkę).
Przepis podpatrzony podczas wizyty u mojej przyjaciółki :).
19 kwietnia 2015
"Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)" W. Davis - recenzja książki
"Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)" to kolejna książka kardiologa Williama Davisa, w której znajdziemy 200 prostych przepisów na dania bez glutenu.
"W swojej pierwszej książce 'Dieta bez pszenicy' Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę.
Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym. Dzięki tej książce możesz przygotować smaczne i zdrowe posiłki w 30 minut lub krócej."
"W swojej pierwszej książce 'Dieta bez pszenicy' Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę.
Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym. Dzięki tej książce możesz przygotować smaczne i zdrowe posiłki w 30 minut lub krócej."
17 kwietnia 2015
Pesto z jarmużu ze słonecznikiem
Pomysł na zdrowe i szybkie danie
obiadowe. Zrobiłam je na wzór pesto ze szpinaku. W smaku wyszło bardzo podobne.
Chyba wszyscy wiedzą, że jarmuż to super warzywo, a ci, którzy chcą przeczytać o jego wartościach odżywczych, zapraszam do wpisu z koktajlem z jarmużu.
Chyba wszyscy wiedzą, że jarmuż to super warzywo, a ci, którzy chcą przeczytać o jego wartościach odżywczych, zapraszam do wpisu z koktajlem z jarmużu.
10 kwietnia 2015
Zielony koktajl z jarmużem i owocami - pyszny i zdrowy
Smaczny, słodko-kwaskowy zielony koktajl z jarmużem i owocami.
Przypomina trochę w smaku kiwi, choć wcale go nie zawiera ;). Jarmuż po zmiksowaniu z owocami jest niewyczuwalny, więc osoby, które się obawiają jego smaku w koktajlach, mogą spokojnie go przygotować ;).Wartości odżywcze jarmużu:
Jarmuż to dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia: w 100 g znajduje się około 180 mg wapnia (różne źródła podają różne wartości). Dodatkowo jarmuż zawiera fosfor, żelazo i magnez, witaminy A1, B1, B2, C, E, K, PP oraz sulforafan (związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe). Polecam go wszystkim, a szczególnie osobom będącym na diecie roślinnej.
25 marca 2015
Sałatka z rukolą i świeżym burakiem
Smaczna i bardzo zdrowa sałatka z dodatkiem świeżego buraka (świeży burak ma niższy indeks glikemiczny, niż burak po obróbce termicznej).
Burak ćwikłowy zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1, a dodatkowo sporo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Wskazany dla nadciśnieniowców i osób z anemią.
Sałatkę miałam możliwość skosztować jakiś czas temu w Restauracji SPOT. Osobiście nie lubię mdłego smaku samego buraka, ale w połączeniu z innymi składnikami jest całkiem ok. Sekretem smaku tej sałatki jest specjalna oliwa.
Burak ćwikłowy zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1, a dodatkowo sporo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Wskazany dla nadciśnieniowców i osób z anemią.
Sałatkę miałam możliwość skosztować jakiś czas temu w Restauracji SPOT. Osobiście nie lubię mdłego smaku samego buraka, ale w połączeniu z innymi składnikami jest całkiem ok. Sekretem smaku tej sałatki jest specjalna oliwa.
19 marca 2015
Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Sernik, którym zajadałam się jakiś czas temu, podczas rodzinnego spotkania. Bardzo zasmakował i od tamtej pory piekłam go już dwa razy. Brzoskwinie sprawiają, że sernik jest orzeźwiający w smaku, a niespotykana, kokosowa kruszonka idealnie do niego pasuje.
Polecam Wam go na Święta, imprezy, czy spotkania przy kawie.
Przepis z zeszytu mojej Mamy (porobiłam trochę zdjęć starych przepisów, więc co jakiś czas będą pojawiać się przepisy na sprawdzone ciasta:) ).
Polecam Wam go na Święta, imprezy, czy spotkania przy kawie.
Przepis z zeszytu mojej Mamy (porobiłam trochę zdjęć starych przepisów, więc co jakiś czas będą pojawiać się przepisy na sprawdzone ciasta:) ).
18 marca 2015
Zupa krem z warzyw bez gotowania, w kilka minut
Zupa idealna w sytuacji, gdy nie mamy czasu na zrobienie tradycyjnej zupy lub gdy nie mamy świeżych warzyw. Wychodzi smaczna i kremowa, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut.
17 marca 2015
Nowy smak Somersby "Elderflower Lime"
Znam poprzednie dwa smaki Somersby: jabłkowy i jeżynowy. Teraz nadszedł czas na przedstawienie kolejnego, najnowszego smaku Somersby: "Elderflower Lime", czyli połączenie kwiatu bzu i limonki.
13 marca 2015
Warsztaty kulinarne z Michelem Rothem
Po niezapomnianej Gali w Hotelu Hilton w Warszawie, podczas której dania serwował Michel Roth (słynny francuski kucharz, odznaczony dwiema gwiazdkami Michelin), kolejny dzień zapowiadał się równie ciekawie.
28 lutego, zaproszeni przez Atelier Intermarché*, blogerzy kulinarni oraz zdolni kucharze młodego pokolenia, spotkali się w nowo otwartym studio kulinarnym Food Lab Studio (założonym przez Grzegorza Łapanowskiego).
28 lutego, zaproszeni przez Atelier Intermarché*, blogerzy kulinarni oraz zdolni kucharze młodego pokolenia, spotkali się w nowo otwartym studio kulinarnym Food Lab Studio (założonym przez Grzegorza Łapanowskiego).