17 września 2013

Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowymZupę z dyni robiłam po raz pierwszy. Zrobiłam ją na bazie z niedzielnego rosołu. Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni. 
  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
  • 3-4 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • nasiona słonecznika lub dyni
  • opcjonalnie olej z pestek dyni do polania 

  1. Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). 
  2. Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki. 
  3. Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem. 
  4. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. 
  5. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. 
  6. Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika, można jeszcze polać olejem z pestek dyni lub sosem balsamicznym.
Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym
A tak prezentowała się zupa, którą przygotowaliśmy, według mojego przepisu,
 na warsztatach kulinarnych Winiary.




6 komentarzy:

  1. W takiej wersji jeszcze nie jadłam ale też lubię wyraźne smaki więc na pewno ją wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy i oryginalny przepis. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można taką zupę przetrzeć przez sito wyjdzie pyszna zupa krem i to bez użycia blendera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, przez sito też można, bo warzywa są miękkie, choć może trochę więcej przy tym będzie pracy ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks