17 sierpnia 2014

Babka z mąki razowej

Babka z mąki razowej oraz kukurydzianej (zdrowszych od mąki pszennej tortowej).  
Ciasto wychodzi pyszne, domownicy nie zgadli, że jedzą ciasto z mąki razowej
Niestety zawiera sporo tłuszczu, więc jeśli będziecie robić z mniejszą ilością tłuszczu, dajcie znać proporcje i czy wówczas babka wychodzi smaczna. Przepis od mojej sąsiadki.
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki płatków żytnich lub owsianych
  • 1 garść rodzynek
  1. Jaja ubić z cukrem. W tym czasie roztopić masło wraz z olejem. 
  2. Do ubitych jaj dodać mąkę razową i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać mąkę kukurydzianą. 
  3. Ponownie wymieszać i dodać ciepły tłuszcz. 
  4. Na koniec wsypać płatki żytnie oraz rodzynki.
  5. Formę babki (lub keksówki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
  6. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temperaturze 180'C.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks